Groesbeek is een schitterend toeristisch dorp gelegen in het Rijk van Nijmegen in de provincie Gelderland, ongeveer 11 Km ten zuidoosten van Nijmegen  en een paar kilometer van de Duitse grensplaats Wyler. Groesbeek wordt ook wel in de volksmond genoemd 'Groesbeek het dorp der verrassingen' of  'Groesbeek Diamant tussen de heuvels', deze bijnamen worden niet voor niets genoemd dat blijkt wel uit de rijke historie van dit  prachtige dorp. dit dorp ligt niet alleen  op een prachtige locatie in de provincie Gelderland maar is ook nog eens omgeven door Bossen, natuur, dalen en heuvels, tevens zijn er diverse uit gaans gelegenheden zoals musea e.d. ook is er een plaatselijke vvv deze is geopend van maart tot september.

 

 

Voeg Groesbeek het dorp der verrassingen toe aan uw favorieten

 

 

Op 1 maart 2023 bestaat de website Groesbeek het dorp der verrassingeexact  20 jaar

 

 

 

Geef een woord in op de bovenstaande balk en de zoekmachine gaat zoeken in deze site.

 
 
 Aantal bezoekers die deze site bezocht hebben
 

Klik op deze link om een e-mailtje naar toe te sturen

 
 

 Klik op deze link om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

 
 

Klik op deze link en u kunt zien welke pagina van deze site als laatste is bijgewerkt.

 

Het Keulen van Gelderland 2024

Het jaarlijkse carnaval in Groesbeek is weer losgebroken, klik op de bovenstaande foto en u ziet een prachtig slideshow met de mooiste foto's van 'Het Keulen van Gelderland anno 2024 kijk en geniet.                

 

 

Verslag over de oorlogsgebeurtenissen rondom Sanatorium Dekkerswald

Onlangs werd mij bovenstaand dagboekje toegestuurd over de oorlogsgebeurtenissen nabij Dekkerswald over de periode 17 september 1944/februari 1945. Dit oorlogsverslag is opgetekend door de toenmalige Directeur - Geneesheer Drs. Henneman. Hier krijgt men een mooie inkijk hoe het Sanatorium Dekkerswald haar bevrijding en wat er daarna gebeurde beleefde, tevens ben ik zeer veel dank verschuldigd aan Frances Burgers (en haar zussen) zonder hun medewerking was dit unieke verslag niet tot stand gekomen, wilt u meer lezen over dit verslag klik dan op het bovenstaand logo.

 

Nieuw: De Groesbeekse familie schoenmakers en haar verleden in foto's

Voor meer info over deze groesbeekse familie kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

50 jarig huwelijk 1924 in Groesbeek

Mattus Janssen en Gertruida Bons

 

In Memoriam Gene J. Appleby

Gene J Appleby is gesneuveld op 17 september 1944 op dropzone T ten noorden van Groesbeek, meer weten over Gene J. Appleby klik dan op de bovenstaande foto.

 

Nieuw: Het zelfgeschreven Boek van Arno Arts genaamd Linkspoot.

Klik op de bovenstaand logo voor meer informatie over dit indrukwekkende boek, voor meer info over dit boek kan men ook een mailtje sturen naar info@ArnoArtsLinkspoot.nl

 

Zeer de moeite waar : Groesbeeks dialect !!, voor meer info klik op de onderstaande link
Groesbeeks dialect (mijnwoordenboek.nl)

 

Nieuw:  Bed en Break fast slapen op 29

Binnenkort wordt er een nieuwe Bed en Breakfast geopend en wel aan de Bosstraat 29 te Groesbeek. Deze locatie ligt op een werkelijk prachtige locatie gelegen op een loopafstand nabij de bossen van Groesbeek, verder is men vanaf deze locatie binnen vijf minuten in het centrum van Groesbeek. Er zijn verder genoeg mogelijkheden voor recreatie en andere toeristische mogelijkheden nabij deze locatie. Willen jullie meer weten over dit binnenkort te openen Bed en Breakfast klik dan op het onderstaand logo voor meer info.

 

Vergezicht Klein Amerika

Klik op de bovenstaande foto en u ziet enkele vergezichten van Klein Amerika

 

Groesbeek een dorp vol muziek

Klik op het bovenstaand logo en  je ziet en je hoort dat Groesbekernaren zeer goed zijn in muziek maken, maar niet zomaar muziek maar echt Nederlandstalig - Carnaval en dialect muziek. Kortom zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit knotsgekke muziek dorp.  

 

De Bosrand Groesbeek

Vakantiehuis /Bed & Breakfast

Wij; Raimo van Beuningen en Ielse van Beuningen-Albers wonen sinds 2015 met onze 2 jonge kinderen vlakbij de Groesbeekse bossen en op vijf minuten loopafstand naar het centrum van Groesbeek. Achter in onze tuin staat een particuliere vakantiewoning die wij in 2016 opgeknapt hebben.

Voor meer info over deze prachtige locatie kunt u op de bovenstaande foto klikken deze locatie is een echte aanrader.

 

 

Groesbeek in oude Prenten

Voor meer info klik op bovenstaand logo

 

Wie nog mooie prenten of foto's heeft uit zijn/haar privécollectie zijn van  harte welkom, je kunt ze dan digitaal versturen naar webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl 

 

'Winter 62 63' in Bungalowpark Cantecleer, Groesbeek

Filmopnames die het wel en wee in Bungalowpark Cantecleer nabij Groesbeek laten zien (film 2). In de winter 1962 was er 10 weken vorst en 16 weken sneeuw. Onder andere bouw van bungalows en het maken van de dieren uit het verhaal van de Vos Reinaarde, die later op de bungalows zijn

 

 

Groesbeek 17 September 1944

Klik op de bovenstaande foto en u ziet en leest alles wat te maken heeft met de oorlog in Groesbeek vanaf 17 september 1944. Uiteindelijk werd Groesbeek op 8 februari 1945 nadat het offensief Operatie Veritable een aanvang nam definitief bevrijd. 

 

 

 
Groesbeek Ruim 10 jaar geleden
Klik op de bovenstaande foto voor  een vergroting van de foto

 

 

Nieuw!! Groesbeekse krantenartikelen tussen 1940 en 1945

Voor meer info over deze krantenartikelen kunnen jullie op de bovenstaande foto klikken.

 

Prachtige vakantiewoningen in Cantecleer te Groesbeek

Voor meer info klik op het bovenstaand logo

 

Groesbeek in de sneeuw  anno 13 februari 2021
Klik op de bovenstaande foto voor meer info

 

 

Nieuw!! Hét Gemeente Nieuws

Dé Krant van de Gemeente Berg en Dal

 

Zoals jullie weten is na een jarenlange zoektocht eindelijk Sergeant David Rosie Rosenkrantz gevonden en dit na 73 jaar (1944-2018), het onmogelijke is toch mogelijk geworden. David Rosenkrantz sneuvelde in oktober nabij landgoed den heuvel aan de Wylerbaan te Groesbeek. Tijdens een Duitse tegenaanval sneuvelde deze sympathieke Amerikaan, helaas kon men het lijk niet meer bergen omdat er hevig gevochten werd en de eenheid waar David voor diende moest zich terugtrekken. Na jarenlang zoekwerk van zijn neef Phil Rosenkrantz en met hulp van Groesbeekse mensen en andere belangrijke instanties etc.

Klik op de foto waar David opstaat en jullie kunnen het onwaarschijnlijke verhaal lezen van deze bijzondere zoektocht. Men kan ook het boek bestellen, maar zoals gezegd kan men ook het boek online lezen door op de foto te klikken waar David op staat. Naast de foto ziet men een film van ruim 6 minuten, op de film kan men de repatriëring van David zijn naar de Verenigde staten en zijn aankomst per vliegtuig. Tot slot kan men op de onderste foto klikken en daar kan men alles terug lezen naar naar het begin van de zoektocht van David Rosie Rosenkrantz en de uiteindelijke DNA match.

 

Meer weten over bovenstaand artikel klik dan op bovenstand logo met foto.

 

 

Nieuw!! De geschiedenis van Oud Mariëndaal

Voor meer info klik op de bovenstaand foto (de site over Mariëndaal is nog in bewerking).

 

 

The sound of Music of the '60 '70 '80 and '90ties

Op 29 mei 2020 ben ik een nieuwe facebook pagina begonnen, we interesse heeft in deze mooie nostalgische facebook pagina kan zich aanmelden door op bovenstaand logo te klikken.

 

Het nieuwste boek van Groesbeek is uit

Meer weten over dit nieuwste boek klik dan op het bovenstaand logo.

GROESBEEK - Op 15 april presenteerde dorpschroniqueur Gerrie Driessen (voorzitter van de Heemkundekring Groesbeek) zijn nieuwste boek. Het gaat over de aanleg van de telefoon in 1890, het elektriciteitsnet in 1916, de waterleiding in 1929, de huisvuilophaaldienst in 1951, de riolering in 1953, de propaangasleiding in 1959 en het aardgasnet in 1966/67.

De verschillende onderwerpen zijn geïllustreerd met 41 scans van krantenartikelen en ruim tachtig foto’s, waaronder prachtige opnamen van oud-Groesbeek. Het boek, 152 pagina’s, is verkrijgbaar in de boekhandel in Groesbeek.

 

Muziek Aanrader

Dé Groesbeekse muziekzender bij uitstek

Muziekexpress  radio 24 u/ per dag non stop muziek

Klik op het bovenstaand logo om op deze website te komen.

 

 

Ikzelf was op zondag 7 april 2019 te beluisteren bij omroep Berg en Dal in het programma toen en now. Willen jullie het interview nog terughoren klik dan op het onderstaand om het interview nog een keer te beluisteren.

Zondag 7 april 2019  om 13.00 uur kunt u weer luisteren naar Toen en Now.
Presentator Leo Zilessen heeft tegenover zich Michel Janssen.
Michel heeft een website over de geschiedenis van Groesbeek.
De site heet: “Groesbeek het dorp der verrassingen”.
Als je op de site kijkt zie je een verzameling van gebeurtenissen in Groesbeek.
De informatie gaat over van alles wat met het dorp te maken heeft.
Zelfs dagboeken van overleden Groesbekers kun je inzien.
Er staan ook enorm veel foto’s op deze site.
Maandag 8 april 2019 om 9.00 uur is de herhaling.

 

 

Ons Dorp - Groesbeek 1950

Groesbeek in 1950. Het dorp ligt er mooi bij in de Gelderse heuvels aan de grens met Duitsland. In de Tweede Wereldoorlog raakt Groesbeek zwaar beschadigd en de jaren vijftig staan dan ook in het teken van de wederopbouw. Noodwoningen worden langzaamaan vervangen door echte huizen. Vaders werken hard om hun gezin te onderhouden. Industrie is er niet in het dorp dus veel mannen zoeken werk buiten hun woonplaats. Hun avonturistische aard brengt ze zelfs naar de mijnen in Limburg, de afsluitdijk en de steenfabrieken in de Ooij-polder.

 

 

HISTORISCHE KRANTENKNIPSELS VAN HET CANADESE MILITAIRE EREVELD TE GROESBEEK

Om deze historische krantenknipsels te kunnen lezen klikt u op de bovenstaande foto.

 

War grave Ceremony at Groesbeek 1947

 

Groot Nieuws!! het lichaam van David "Rosie" Rosenkrantz is niet langer vermist

David "Rosie" Rosenkrantz

Voor meer informatie over de geschiedenis van David "Rosie Rosenkrantz kunnen jullie op de bovenstaande foto klikken.

Bron van de bovenstaande foto is afkomstig van Phil Rosenkrantz (Neef van David "Rosie" Rosenkrantz)

Beste mensen

Sinds 22 september 2018 kwam ik er per toeval achter dat David "Rosie" Rosenkrantz niet langer meer vermist wordt, dit dank mede door de oplettendheid van Groesbeeker Mark Bons die mij hier op attendeerde, zoals jullie misschien al wisten kwam David "Rosie" Rosenkrantz op 28 september 1944 om het leven nadat er zware gevechten met de Duitsers werden geleverd, echter zijn lichaam is nooit gevonden wel kwamen naar jaren zijn identiteitsplaatjes boven water maar zijn lichaam bleef onvindbaar, totdat er in februari/maart 2018 groot nieuws was voor de familie Rosenkrantz, er was namelijk een DNA match met een lichaam die als onbekend soldaat lag begraven op het Amerikaanse oorlogskerkhof te Margraten Zuid - Limburg als onbekend soldaat, het bleek om de vermistte soldaat David "Rosie" Rosenkrantz te gaan zijn naam stond ook op de missing wall geschreven.

Uiteindelijk werden de overblijfselen van David "Rosie" Rosenkrantz naar zijn thuisstaat. Op 17 juli 2018 arriveerde het stoffelijk overschot van David "Rosie" Rosenkrantz op het Internationale vliegveld van Los Angeles Airport de ceremonie werd opgewacht met een erewacht, zijn begrafenis werd gehouden op 20 juli 2018. Voor meer informatie voor de uiterst emotionele ceremonie kunnen jullie op deze link klikken.

 

 

Wordt nu vrijwilliger van faces to Graves 

De stichting faces to graves is nog op zoek naar mensen die ons research komen versterken toont u interesse dan kunt contact opnemen via de mail info@facestograves.nl
 

Digitaal monument voor alle graven op het Canadese ereveld


De stichting Faces to Canadian War Graves Groesbeek, werkt hard aan een project om het levensverhaal (liefst met foto) te vertellen van alle gesneuvelde militairen die begraven liggen op het militaire ereveld te Groesbeek. Dat is een enorm karwei, maar gelukkig hebben zich al vrijwilligers aangeld om dit project te ondersteunen. Wilt u meer weten over dit project klik dan op de bovenstaande foto. Wilt een steentje bijdragen, neem dan contact op via:
info@facestograves.nl
 

Jacob Henry Wolfe 1921 -1945

Als stichting zijnde zijn wij momenteel druk bezig om levensverhalen samen te stellen, één van deze levensverhalen is van Jacob Henry Wolfe, voor meer info over hem kunt u op de bovenstaande foto klikken

 

 

 

Nieuw!! Het nieuwste boek van Groesbeek is uit
 
 

Geschiedenis van Groesbeeks oudste kerk

Hierboven ziet u het nieuwste boek  van Groesbeek, genaamd:

Groesbeekse Heelmeesters en

Gemeentegeneesheren 1813 -1874

een voordurende bron van zorg.

------------------------------------------------------

Voor meer informatie over dit boek kunt u op de bovenstaande foto klikken.

------------------------------------------------------------

Eerdere publicaties die zijn uitgegeven over het dorp Groesbeek kunt u terug vinden door op deze link te klikken

------------------------------------------------------------

Dit boek is wederom een uitgaven van dhr. G.G Driessen, het boek beslaat 124 pagina's - circa 90 foto's en afbeeldingen en is te koop bij Bruna Groesbeek voor € 20

Het bovenstaand boek (dat in 2012 is uitgegeven) is nog steeds te koop, het boek heeft een omvang van 324 pg. ruim 200 foto’s en afbeeldingen, is in de boekhandel Bruna (Groesbeek te koop voor € 24,95

---------------------------------------------------

Voor meer informatie over dit boek kunt u op de bovenstaande foto klikken.

-------------------------------------------

Dit boek is wederom een uitgave van dhr. G.G. Driessen 

Eerdere publicaties die zijn uitgegeven over het dorp Groesbeek kunt u terug vinden door op deze link te klikken

 

 

 

Klik op het onderstaande lege vlak het getal 100 in en u gaat rechtstreeks naar Teletekst.

Pagina txt nummer :

 

 

Per 1 Januari 2016 verliest Groesbeek haar zelfstandigheid en gaat het op in gemeente Berg en Dal.

 

Belangrijke mededeling

Per 1 Januari 2016 is Groesbeek helaas geen zelfstandige gemeente meer nadat er onder de bevolking van Groesbeek een referendum is gehouden voor een nieuwe naam voor de fusiegemeente Groesbeek, uit het referendum is naar voren gekomen dat de naam BERG EN DAL de nieuwe naam wordt per 1 januari onder de gemeente Berg en Dal gaan Groesbeek - Beek Ubergen en Millingen a/d Rijn vallen. Aankomende tijd zullen er nog diverse veranderingen plaatsvinden. Wat betreft de website van Groesbeek het dorp der verrassingen blijft grotendeels hetzelfde al zal sommige informatie niet meer helemaal kloppen dit in verband met de nieuwe herindeling per 1 januari 2016. Verder wordt per 1 september 2015 Mark Slinkman de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente Groesbeek.

Voor meer informatie over de gemeentelijk herindeling in Nederland van de afgelopen jaren beginnend in 1961 kunt u op deze link klikken.

Mark Slinkman

 

De bron van de bovenstaande foto is afkomstig van Piet Spanjers

John Hopmans is op 22 maart 2018 op 72 jarige leeftijd overleden

Voor meer informatie over de overlijdensadvertentie van John Hopmans  kunt u op het bovenstaande overlijdensbericht klikken.

 

Jan (John Hopmans) de Canadese Groesbeker overleden.

Beste mensen uit Groesbeek

Vandaag 23 maart 2018 bereikte mij het trieste nieuws dat de vroegere Horstenaar John Hopmans is overleden, hij woonde sinds 1968 in Canada ik heb hem zelf 1 keer mogen ontmoeten en wel op 19 juni 2005. Willen jullie nog terugkijken met mijn ontmoeting met Jan (John) Hopmans klik dan op de bovenstaande foto (de bovenstaande foto is overigens genomen tijdens mijn ontmoeting met John, op de foto zien jullie links John en rechts mij zelf). Tot slot wens ik de familie van John zowel in Canada als in Groesbeek veel sterkte toe mag hij rusten in vrede.

The Story van Ex Groesbeker John Hopmans uit Canada

                                                                    Nederlandse versie

         Engelse versie

Klik op één van de bovenstaande foto's en lees het prachtige verhaal van Ex Groesbeker John Hopmans uit Canada. John is op 29 augustus 1968 vanuit  Groesbeek naar Canada geëmigreerd. 

 

 Dokter Hekking gevonden via de website van Groesbeek het dorp der verrassingen!!

Klik op onderstaande foto om het verhaal te lezen van Jack de Lnge.

Jack de Lange  na 59 jaar weer terug in Groesbeek. Klik op de onderstaande foto om hierover meer te lezen.

hekking.jpg (20937 bytes) jackdelange2.jpg (28062 bytes)

 

 

Groesbeek souvenirs

De mooiste en leukste Souvenirs uit Groesbeek , maatwerk vaak mogelijk

Voor meer informatie kunt u op het bovenstaand logo klikken.

 

 

Belangrijke mededeling:

Het voetbalseizoen 2016-2017 kent een geheel nieuwe competitie opzet. Naast de eredivisie en Jupiler League is er ook een tweede divisie in het leven geroepen verder gaat de Topklasse voortaan door als de Derde divisie   verdeeld in de zaterdag en zondag tak, verder wordt de nieuwe voetbalpiramide aangevuld met de Hoofdklasse A en B zaterdag en de Hoofdklasse A en B zondag  tot slot zijn er ook nog lagere klasse gerekend van de eerste klasse tot de vijfde klasse. De opzet van deze nieuwe voetbalpiramide is goed voor de ontwikkeling van het gehele Nederlandse voetbal. De Barrière tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal is eindelijk verdwenen. Voor het eerst in meer dan zestig jaar kunnen voetbalclubs doorstoten van pakweg de vierde klasse naar de Eredivisie. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de Groesbeekse clubs, hieronder volgt een lijstje welke Groesbeekse club in welke klasse uitkomt in het voetbalseizoen 2016-2017.

Voetbalseizoen 2016/2017

Voor meer info over het nieuwe voetbalseizoen kunt u op deze link klikken.

Achilles'29:

Jupiler League
De Treffers: Tweede Divisie
Jong Achilles'29: Derde Divisie
Germania: 1e Klasse E
Rood Wit: 2e Klasse I
Groesbeekse Boys 3e Klasse D
Achilles'29 (Amateurs) 4e Klasse E
DVSG 5e Klasse E

 

Het verleden van het Reischwald herleefd.

Door middel van zeer oude krantenknipsels die hoofdzakelijk gaan over het Reichswald herleefd de tijd van toen weer, het Reichswald ligt tegen Groesbeek aan en kent een lange geschiedenis. Witl u meer weten over het Reichswald en zijn geschiendenis klik dan op deze link voor meer info over dit uitgestrekte wald. Voor de krantenknipsels over het Reichswald kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

In 1988 speelde Treffers op sportpark zuid tegen het Nederlands elftal. Het was de laatste oefenwedstrijd voor het EK'88 in Duitsland dat door Holland gewonnen werd. Klinkende namen uit de gouden generatie. Ruud Gullit, Frank Rijkaart, Marco van Basten, Ronald Koeman, Hans van Breukelen. en noem maar op. Allen onder leiding van de legendarische Rinus Michels. Treffers verloor de wedstrijd met 10 - 0.

Voor sfeerbeelden van deze legendarische wedstrijd kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

 

Familie Hermsen wonen alweer ruim 10 jaar in Oostenrijk.

De familie Hersmen die tot 2006 in Groesbeek hebben gewoond wonen en runnen alweer ruim 10 jaar met veel plezier hun hotel Angerhof in Oostenrijk, wilt het artikel van ruim 10 jaar geleden nog eens doorlezen klik dan op de bovenstaande foto, om naar de website van hun hotel te gaan kunt u op de nu volgende links klikken http://www.landhaus-angerhof.com/nl/  of https://www.facebook.com/Landhaus-Angerhof-134340079757/ 

 

 

 Groesbeker Nol Saedt op 95 jarige leeftijd overleden

Copyrightrechten foto bij Piet Spanjers
Klik op deze link voor meer informatie over Nol Seadt en op deze link kunt u klikken om naar het fotoalbum te gaan van Nol Saedt.
 

 

Groesbeekse evacués in België   1944 - 1945

Nadat Groesbeek op 30 september 1944 moest worden geëvacueerd zijn er diverse Groesbeekse families terecht gekomen in Belgische dorpen in Oost Vlaanderen. Wilt u meer weten  over  dit onderwerp klik dan op de bovenstaande foto voor meer info.

 

 

Enkele krantenknipsels over Operation Veritable

Voor meer  informatie kunt u op de nu bovenstaande foto klikken.

 

 

 

Oproep werving nieuwe leden Heemkundekring Groesbeek
Oproep werving nieuwe leden:

Langs deze weg een mededeling aan alle Groesbekers: De Heemkundekring Groesbeek is op zoek naar frisse jonge mensen die geïnteresseerd zijn met alles wat met Groesbeek te maken heeft, een bent van harte welkom in onze vereniging. Wilt u meer weten over deze vereniging die op 4 november 1973 is opricht. Klik dan op de nu volgende link:

http://heemkundekringgroesbeek.nl/

U kunt ook mailen naar: janssen63@planet.nl  

 

 

Herdenking op het Canadese Militaire ereveld te Groesbeek 3 mei 2015

 

 

Rechts op de foto ziet u Paul Scharp die het eerste exemplaar van het Oorlogsdagboek van petronella Dozy aan burgemeester Harry Keereweer aanbiedt.

Bron van de foto is afkomstig van Henk Baron.

Supertip: Het oorlogsdagboek van Mej. P. Dozy.

Op zaterdag 2 mei j.l. is het eerste exemplaar over het oorlogsdagboek van Mej. Petronella Dozy door dhr. Scharp (Petronella Dozy was een oud tante van dhr Scharp) overhandigd aan burgemeester Keerewer.

Het oorlogsdagBoek is in het bevrijdingsmuseum van Groesbeek  te koop, voor meer info hierover kunt u mailen naar: info@bevrijdingsmuseum.nl

Geachte Lezer/Lezeres

Klik op de bovenstaande linker foto om het schitterende ruim 350 pagina's tellende oorlogsdagboek van Mej. Petronella Dozy te lezen.  De periode die in dit dagboek wordt beschreven is van mei 1940 - 1945 (en iets later.) De gebeurtenissen spelen zich grotendeels in Groesbeek af.

Klik op de rechtse foto om naar het oorlogsdagboek van Petronella Dozy in boekvorm te gaan

 

Groesbeek hoe het vroeger was

Klik op de bovenstaande foto en u ziet diverse filmpjes van weleer over Groesbeek.

 

 

de slag om het reichswald

Voor degene die interesse tonen over de slag om het Rheiswald ligt er vanaf december een blad in de winkel dat gaat over de slag om het Reichswald, deze slag begon op 8 februari 1945 en is ook wel beter bekend geworden als Operation Vertible. Het blad is in diverse supermarkten (niet alle) en in de bruna of pimira winkel te koop een echte aanrader voor iedere Groesbeker die geïnteresseerd is in deze slag.

 

Lijst van alle Burgemeesters van Groesbeek.

Verhalen van Groesbeekse evacués

Klik op de bovenstaande button om diverse verhaaltjes te lezen van Groesbeekernaren tijdens de vlucht uit Groesbeek in september 1944.

 

Groesbeek zeventig jaar na Operation Market Garden

Paradropping boven Groesbeek (Wylerbaan) Paradropping boven Groesbeek
Paradropping boven Groesbeek 1th Dropping US 82nd Airborne Division Landgoed Den Heuvel Groesbeek 18 september 2014
 

 

Jan Klösters 95 jaar

Ter gelegenheid van zijn vijfennegentigste verjaardag op 3 oktober 2014 maakte Leo de Kraai in het bos van Groesbeek een leuke muziekanekdote voor de jarige jop Jan Klösters.

 

Extra editie  Railkroniek Spoorlijn Nijmegen Kleef 125 jaar geleden.

Klik op de bovenstaande foto om deze unieke uitgave van railkroniek te bekijken u kunt het hele boek bekijken in PDF formaat ik wens u veel lees en kijk plezier toe, dit boek wat u online kunt lezen is afkomstig van de site  http://www.view.eu 

 

 

!! Nieuwe alle straatnamen van Groesbeek

Update 16 mei 2014 van de Groesbeekse straten de volgende foto's van de Groesbeekse straten zijn erbij gekomen: Acaciastraat, Wilgstraat, Beukstraat, Berkstraat, Schoolweg, knappheidpad, Plataanstrat, Hazenlaarstraat, Plataanstraat, Pastoor Hoekstraat, Meidoornplantsoen, Kerkpad, Esdoornstraat, Eikpad en Kruksebaan. 

Binnenkort begin ik met een nieuwe website over alle straatnamen van Groesbeek, ik heb echter uw hulp hierin nodig graag zou ik van iedere straat 2 recente foto's willen ontvangen u kunt deze foto's digitaal naar mij toe mailen onder het volgende mailadres webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl Ik dank u alvast zeer voor uw medewerking. U kunt nu alvast kijken hoe de site zijn gestalte gaat krijgen, klik op de bovenstaande link voor meer info hierover.

 

De webmaster: Michel Janssen

 

 

Laatste hot nieuws over Groesbeek in week 1

Onderstaande artikelen zijn afkomstig uit het Groesbeeks weekblad.

Bovenstaande tekst  is tijdelijk offline.

 

 

Buurtmarkt Breedeweg wint Appeltjes van Oranje 2014!!

Buurtmarkt Breedeweg wint Appeltjes van Oranje 2014!!

Wat zijn we super trots op al onze medewerkers en iedereen die onze onderneming een warm hart toedraagt!! Daarnaast willen we natuurlijk alle mensen die op ons gestemd hebben van harte bedanken voor hun steun!

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje is een blijk van waardering voor bestaande, succesvolle sociale initiatieven die erin slagen verschillende groepen mensen op een bijzondere manier bij elkaar te brengen. Hare Majesteit Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje 2014 uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is bij de uitreiking aanwezig.

Wilt u meer weten over het oranjefonds en appeltjes van oranje klik dan op deze link of naar de facebook pagina van buurtmarkt Breedeweg door op deze link te klikken.

 

Wie van de Groesbekers die in Oosterlo (België) waren geëvacueerd tijdens de oorlog kent deze jongen hij kwam uit Groesbeek of Nijmegen. 

Schuif met u muis over de bovenstaande foto om de achterkant te bekijken.
Antonius Theodorus Mallo (Tony Mallo) ° Nijmegen 19-10-1941 / Oosterlo 11-04-1945. Het jongetje was een Nederlandse vluchteling uit Groesbeek die in 1945 in de molenlaak van Oosterlo verdronk. Zoontje van Petrus Mallo en Catharina, Christina Vos, beiden uit Nijmegen. Op 6 januari 1945 kwamen er uit Nederland, vooral uit Groesbeek, 120 vluchtelingen logeren in ons dorp. Zij bleven tot 14 juni 1945.
DAAROVER EEN VERSLAG VAN DIE TIJD: Het jongetje was met Oosterloosche werklieden mee naar den aardappeloogst en speelde op ‘t veld. Op ‘n gegeven ogenblik miste het werkvolk het kind. Onrust beklemde hen. Nu op zoek. Na ‘n paar angstvolle uren vernamen ze dat nabij Zammel, uit de Laak, bijriviertje van de Neet, een kindje werd opgevischt. Klein Toontje werd herkend. Het jongske was in ‘t water gevallen en met den stroom meegevoerd. Hoe hartverscheurend voor de ouders. Het lijkje werd in het klooster in de buitenschool schoon afgelegd en door het volk en de kinderschaar gegroet. Gelukkig engeltje daarboven!

Foto en Tekst zijn afkomstig van Willy Belmans (België)

 

Nieuw!!   jeep tour Groesbeek

Liberation tour wilt u een geweldige ervaring aanbieden. Het is de bedoeling dat de Liberation tour op 1 september 2013 begint met het maken van de eerste tours. De bedoeling is  dat u in een indrukwekkende, nostalgische maar bovenal leerzame tourtocht maakt over de gevechtsterreinen van weleer. Wit u meer weten over deze tours klik dan op de bovenstaande foto. Voor meer informatie over deze tours kunt u contact opnemen met dhr. Eikelenboom zijn mailadres luidt: info@liberationtour.nl

 

            Ter herinnering aan Dana Thomas Mudd               

   21 augustus 1920   -  21 september 1944

Wilt u meer weten over deze flight officier klik dan op 1 van de  bovenstaande foto's  voor meer info.

 

 

 Een markant in Nijmegen gaat verdwijnen. 

Herineringsasbak  Friden 20 oktober 1958

De afbraak  van een Markant gebouw in Nijmegen

Voor meer informatie over dit gebouw kunt u op de
bovenstaande foto klikken.

 

Bovenstaande herinneringsasbak is uitgegeven tijdens de
opening van de nieuwe fabriek 'Friden' 20 oktober 1958

In Januari 2012 is begonnen met de sloop van een markant gebouw waar Friden en Singer hoogtijdagen vierden. Wilt u meer weten over de sloop klik dan op de bovenstaande foto voor meer info hierover.

 

De (bijna) uitgestorven beroepen: Smeden en zadelmakers, ambachten uit het 19de eeuwse Groesbeek.

Wilt u meer weten over deze uitgestorven beroepen in Groesbeek klik dan op deze link voor meer info hierover

 

Foto gemaakt tijdens de herdenking luchtlandingen operatie Market-Garden, Klein Amerika op 17 sept. 1977, samen met filmbeelden op dvd uitgebracht.   
Voor een vergroting van de foto kunt u op de bovenstaande foto klikken
 
OP DVD UITGEBRACHT:  Documentaire film van de onthulling herinneringssteen neergestorte Halifax St. Jansberg 1 en herdenking luchtlandingen operatie Market-Garden, Klein Amerika op 17 sept. 1977

Een film van Rob Kraft, gedocumenteerd en overgezet op dvd door Gerrie Driessen, in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden.

De onthulling van het monument aan de St. Jansberg 1 en de herdenking van de luchtlanding  op 17 september 1944, werd georganiseerd door het 17 SEPTEMBER – COMITÉ, de voorloper van de ‘GROESBEEK AIRBORNE VRIENDEN’. Het evenement  is gefilmd door de Groesbeekse fotograaf Rob Kraft.  Om de fraaie historische beelden onder de aandacht van de betrokken personen en belangstellenden te kunnen brengen, is de film (voorzien van geluid en commentaar)  overgezet op DVD. Beknopte beschrijving van de beelden.

Inleiding  part 1. Geïllustreerd met zes oorlogsfoto’s     

12 maart 1943: Halifax stort brandend neer op de St. Jansberg. De namen van de omgekomen bemanningsleden zijn gegraveerd in een marmeren gedenksteen, die bevestigd is tegen het huis van de familie Schoofs.      

St. Jansberg   - 17 september 1977  -   onthulling  herinneringssteen

De eerste beelden zijn gedraaid nabij het huis van de familie Schoofs, waar de dropping plaatsvindt van leden van de paraclub Teuge / Groesbeek. Gesprongen wordt door: Theo Schoofs, Frans Küsters, Ben Janssen, Frans Bons en Wim Liebers (d’n Bessem). Onder de toeschouwers, onder meer: de familie Schoofs, Frans van Bernebeek, Toon Romeijn, Lambert Müskens, groepje Canadese veteranen,  Antoon Schreven, Cees Tervoort, burgemeester A. Baltussen en  pastor G. Thuring.

Inleiding part 2. Geïllustreerd  met 3 foto’s uit 1944 en 12 uit 1977. 

MARKET – GARDEN MEMORIAL, 1944 – 17 SEPT. – 1977.

Ter herinnering aan de geallieerde luchtlandingen van 17 september 1944 werd boven Klein Amerika een vliegshow met historische militaire vliegtuigen en een dropping van parachutisten gepresenteerd. Het terrein waar het evenement plaatsvond is gefotografeerd vanuit twee verschillende vliegtuigen. Vliegshow  van jachtvliegtuigen  type Thunderbolts – en Harvards en andere historische toestellen.  Aanvliegen van twee Piper –Cubs  die een zweefvliegtuig meetrekken, het zijn toestellen van de zweefvliegclubs Malden en Gilze. De  para’s springen uit een Fokker TROOPSHIP, de eerste met dezelfde chutes als die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Het evenement trok circa achtduizend bezoekers, waarvan er verschillende herkenbaar in beeld komen. Van Fanfare Wilhelmina onder meer: Joep Molenkamp, Jan Klösters, de dirigent Ruud de Ruiter en de voorzitter F. van Bernebeek. Er springen die dag 38 para’s. Herkend zijn: Dick van de Jagt, Hennie Burgers, Wim Bons, Wim Liebers, Theo Schoofs en Frans Küsters. Vol in beeld: Henk Gröning, Jan Nikkelen,Wim  Liebers en  de oud –Groesbeker Jan Molenkamp.

Part 3. TOEVOEGSEL VAN 10 FOTO’S TER HERINNERING AAN EEN HISTORISCHE GEBEURTENIS.  Op 16 september 1984 werd in het kader van de 40 –jarige herdenking van de Operatie Market – Garden te Groesbeek een drie uur durende luchtshow gepresenteerd. Georganiseerd door de gemeente Groesbeek, gemeente Nijmegen en de Groesbeek Airborne Vrienden in samenwerking met het Ministerie van Defensie en de Amerikaanse Ambassade.  De aanwezigheid van de toenmalige commandant van de U.S. 82nd  Airborne Division James Gavin, de Amerikaanse ambassadeur Leopold Paul Bremer III en zijn echtgenote Francis Bremer maakte van de herdenking een historische gebeurtenis. (….)

Aftiteling

Film van Rob Kraft. 

Productie, organisatie en documentatie Gerrie G. Driessen 

Ingesproken door de Groesbeek Airborne Vrienden: Jeanne Melchers en Herman Wijnhoven, met assistentie van Marco Cillessen.

Tekst opgenomen door Peter Janssen (de Schoester) in de studio van Omroep Groesbeek

Het Engelstalig geluidsfragment is opgenomen in de cockpit van een Halifax bommenwerper tijdens een luchtaanval op Essen in 1943, archief  Groesbeek Airborne Vrienden. (GAV) 

Foto: ‘gezicht op de St. Jansberg en de boerderij van de familie Schoofs’ is van Piet Spanjers.

De overige opgenomen foto’s komen uit de collectie van GAV, Gerrie Franken en GGD.

Op 17 sept. 1977 boven Klein Amerika gemaakte luchtfoto’s  zijn van de toen in Doetinchem wonende  Kees Luijben.

Die van de in 1984 gehouden herdenking zijn van de fotograaf Theo van Zwam en de afsluitende foto is van Jos van Deursen, collectie GGD.   

DVD –bewerking en montage Ben Wenting  - IvS Digitale Media - Groesbeek

©  2013 Uitgeverij Heemkunde Groesbeek G.G.Driessen en Stichting Groesbeek Airborne Vrienden

De dvd kost € 24,75, te bestellen via  e- mail: mcgrb@hetnet.nl.   Het bedrag kan overgemaakt worden op rekeningnummer 1668 88 370  ten name van Stichting Airborne Vrienden Groesbeek    

 

Historisch Kermistransport

Henk Saedt Groesbeek  - Auto Scooter

Klik op de bovenstaande foto en u ziet enkele prachtige nostalgische foto's van Henk Saedt uit Groesbeek met zijn legendarische autoscooter, elk jaar weer was Henk present met zijn topattractie op de kermis van Groesbeek.

 

Groesbeek op zijn Mooist
Klik op de bovenstaande foto en u ziet aan de hand van diverse foto's hoe mooi Groesbeek op zijn mooist is.

 

De Weblog van het gemeenteraadslid Hans Peters.

Voor meer info kunt op de bovenstaande foto klikken.

 

Raar maar waar een Groesbeekse bus in Havana (Cuba) of is het misplaatste grap.

De Bron van deze foto luidt als volgt:

Cuba; Havana; 02-05-2012
Nederlandse Bus op straat aan de haven
Foto: Frans Schellekens/HH
Dutch bus

 

Poppy Day 2013 in Groesbeek

Op 11 november vond op het Canadese Militaire ereveld de jaarlijkse Poppy Day (Rememmberance day) plaats. Wilu meer weten over deze bijzondere en emotionele gebeurtenis klik dan op de bovenstaande foto voor meer info.

 

Reünie 'Groesbeekse Familie' de Haan 2013

Prachtige website over deze Groesbeekse familie met veel oude foto's  kortom een website vol nostalgie, meer weten over deze grote familie klik dan op de bovenstaande afbeelding.

 

 

Nieuwste luisterkei onthult op 'De Horst' in Groesbeek

 Afgelopen zaterdag 19 oktober is er een nieuwe luisterkei in Groesbeek onthult, deze kei beschrijft de gebeurtenissen in de dramatische periode tussen 17 september en 19 oktober 1944 die zich in dit Groesbeekse kerkdorp had afgespeelt.

 

Nieuw!!  De oorlogsbelevenissen van Riet en Leny Klösters uit Groesbeek

Voor informatie meer informatie over de oorlogsbelevenissen van Riet en Leny kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

Nieuw!! Groesbeek een dorp vol muziek

Meer weten over deze nieuwe site klik dan op de bovenstaande afbeelding.

 

Nieuw!! Mijn  eigen blog genaamd: Geschiedenis een prachtvak

Wilt u meer weten over mijn nieuwste geschiedenisblog klik dan op de bovenstaande afbeelding voor meer info.

 

 

Klik op de bovenstaande link/foto om naar deze prachtige en zeer interessante geschiedeniswebsite te gaan, een must voor iemand die van veel geschiedenis houdt.

 

 

Ter herinnering aan de Poolse Veteraan Wladyslaw Rembisz (1917 - 1974)

 We mogen deze veteraan zeker niet vergeten want hij gaf net als alle andere Veteranen Nederland weer de vrijheid terug  en dat we heden ten dage weer in volle vrijheid kunnen leven. Klik op de bovenstaande foto voor meer informatie van deze bijzonder Poolse Veteraan die begraven ligt op het kerhof  van de Groesbeekse dorpskern de horst.

 

 

Het schilderachtige Heumensoord anno 9 juni 2013 en anno 9 maart 2014. Groesbeek in oude prenten op een andere manier bekijken.
Klik op de bovenstaande foto en u ziet diverse prachtige zomerse foto's van het schilderachtig Heumensoord. Prachtige oude prenten over Groesbeek die u op een hele andere maar mooie manier kunt bekijken, meer weten klik dan op de bovenstaande oude prent.
Op deze prachtige foto eens goed te bekijken kunt u op de bovenstaande afbeelding klikken.

 

 

BLIKVANGER VAN DE MAAND SEPTEMBER

 
Nederland in oude ansichten
De blikvanger van de maand September is het de website van Nederland in oude ansichten. Leuke site met diverse ansichtenkaarten en ander interessant materiaal.

 

Nieuw!! Canon van Groesbeek

Wilt u meer weten over de Canon van Groesbeek klik dan op één van de bovenstaande foto's, er opent zich vervolgens een nieuw venster met informatie over het desbetreffende onderwerp.

 

Wilt u meer lezen of kijken klik dan op één van de bovenstaande foto's voor meer info over het behaalde kampioenschap bij de Topklasse Zondag-Amateurs

 

50 jaar dUIVELSBERG

In 2013 bestaat pannenkoekenhuis ' De Duivelsberg' 50 jaar. Wilt u meer weten over dit roemruchtige maar toch zeer gastvrije horeca familiebedrijf klik dan op de bovenstaande foto voor meer info.

 

Wie kan mij helpen aan recente foto's van straten in Groesbeek, momenteel ben ik bezig alle straatnamen van Groesbeek online te zetten, ik zou het prettig vinden als u mij daarin zou kunnen helpen door twee recente straat foto's van Groesbeek naar mij in te sturen. Mijn mailadres luidt: webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl

 

!!Nieuw

Molenaars Noordermolen  te Groesbeek
Wilt u meer weten over de vroegere molenaars van de Noordermolen te Groesbeek klik dan op de bovenstaande foto en u vindt een heleboel interessante informatie hierover. De foto en de tekst zijn afkomstig van Peter Pouwels (p.pouwels@vodafonevast.nl)

 

Boogolinks Onderwerpen

 Klik op het bovenstaand logo van Boogo en u ziet nog meer geschiedenis links.

 

Herdenking neerstorten Halifax bommenwerper
Op dinsdag 12 maart 2013, was het precies 70 jaar geleden dat er op de St.Jansberg in de avond, nabij de boerderij van familie Schoofs, een door de Duitsers aangeschoten Engelse bommenwerper (type Halifax) neerstortte die op de terugvlucht was van een bombardement op Duitsland. Voor meer info over deze gebeurtenis kunt u op de bovenstaande foto klikken.

Foto en rechten Piet Spanjers /DeGroesbeek.nl

 

Liberation Route 1944 - 1945

Wat is Liberation Route?

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op deze website.


Wilt u meer weten over deze zeer historische net interessante site dan moet u beslist kijken want het is en blijft een uniek document  in een inktzwarte periode in de Nederlandse geschiedenis.

 

Oproep/Anruf

Hallo,

Ich suche Piet und Riek Peters. Sie waren in den 70er Jahren meine Pflegeeltern, wohnten in der Flora und Bramstraat in Groesbeek. Sie haben 2 Kinder gehabt, Carla und Petro, beide sind verheiratet. Ich hieß damals Jester Engelmann.
Es wäre sehr toll, wenn ich ein Telefonnummer oder Adresse bekommen könnte, ob überhaupt noch einer von beiden lebt, oder die Kinder.
 
 
Herzliche Grüße
Jester Koschinski
email: sxjesterx@yahoo.de

 


 
Hallo,
 
Ik ben op zoek naar Piet en Riek Peters. Zij waren in de jaren zeventig mijn pleegouders, ze woonden destijds in de Bramstraat (dit moet denk ik bremstraat zijn) en in de florastraat in Groesbeek. Ze hadden destijds twee kinderen genaamd Carla en Petro beide kinderen zijn getrouwd.
Ik zou het geweldig vinden als ik een telefoonnummer of adres van Piet Riek of de kinderen ervan. We weten niet of Piet en Riek nog leven. Ikzelf heette vroeger  Jester Engelmann tegenwoordig heet ik Jester Koschinski.
 
Met vriendelijke groet,

Jester Koschinski.

email: sxjesterx@yahoo.de
De webmaster Michel Janssen webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl

Zoekmachine marketing

WWW.B9.Nl - Dé gemeentegids van Nederland

 

Groesbeek boven de 19.000 inwoners.

Per 1 januari 2013 telde de gemeente Groesbeek 19.014 inwoners. Dat is een toename ten opzichte van 1 januari 2012 met 124 inwoners.

Vorig jaar overleden er meer mensen (259) dan dat er geboren werden (137). Het vestigingsoverschot bracht Groesbeek evenwel de boven de 19.000. Er vertrokken 768 personen uit de gemeente, terwijl 1014 personen zich in Groesbeek vestigden. Een surplus van 246 derhalve. 

De toename komt vooral door oplevering van bouwplannen als Stekkenberg, Hüsenhoff, Mariëndaal en Nijerf.

Bron:  Groesbeeks Weekblad. 

 

Peter Daanen - Jehan. Het lazuriet van de gebroeders Van Limburg

De Gebroeders van Limburg staan de laatste jaren in Nijmegen en daarbuiten volop in de belangstelling. En nu is er ook een roman over hun leven. Wilt u meer informatie te weten te komen over deze roman klik dan op de bovenstaande foto,  u kunt natuurlijk ook op  één van de onderstaande links (in het geel) klikken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Voor meer informatie zie: www.uitgeverijverteller.nl of www.jehan.nl.

Jehan. Het lazuriet van de gebroeders Van Limburg – Peter Daanen.

ISBN: 978-94-91523-01-4. Paperback, 443 pagina’s.

 

 

 

Nieuw: 2 Nieuwe Groesbeekse families toegevoegd, wilt u meer weten klik dan op één van de twee onderstaande foto's. Wilt u meer Groesbeekse families bekijken klik dan op deze link voor meer info hierover.  Met dank aan Arnold Peters

Familie van Den Berg - Peters

Familie Rutten - Peters

 

 

Gerrie Driessen van dorpschroniqueur tot amateur- historicus

Wilt u meer weten over deze welbekende amateur- historicus uit Groesbeek klik dan op de bovenstaande foto voor meer info.

 

Interview met Michel Janssen over zijn grote hobby 'Groesbeek'

In juli 2012 stond er een artikel in personeelsblad over mij, wilt u meer weten over dit artikel klik dan op één van de bovenstaande pagina's

 

Nieuw: Groesbeek een dorp vol muziek
Dat Groesbeek  een dorp vol verrassingen is dat brengt deze website voor de neutrale kijker  maar al te duidelijk over, maar dat Groesbeek ook een dorp is dat vol met muziek zit zullen veel mensen niet weten, wilt u meer hierover weten klik dan op de bovenstaande jukebox en geniet van de uiteenlopende muziek soorten, uiteraard wel zoveel mogelijk  in het Groesbeeks dialect.

 

 

Geschiedenis van Groesbeeks oudste kerk en van 400 jaar protestantse gemeente.

Wilt u meer weten over deze kerk en 400 jaar protestantse gemeente klik dan op bovenstaande foto.

Laatste Hot Nieuws over de spoorlijn Kleef - Nijmegen

 

Uitslagen amateurvoetbal Groesbeek

 

Het nostalgische Bergspoorlijntje Nijmegen - Berg en Dal - Beek
Voor meer info over dit nostalgische spoorlijntje kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

Prachtige slideshow over het schilderachtige Heumensoord nabij Groesbeek.

Wilt u deze prachtige slideshow op uw gemak nog eens terugzien klik dan op de bovenstaande foto

PaginaStart

Gevonden Soldatengraf  in Groesbeek is geïdentificeerd  als het graf van:  Private soldier:  Gerald W. Kight

Klik op één van de twee bovenstaande foto's voor uitgebreide informatie

Voor verdere media info omtrent Gerald Kight kunt u kijken door op deze link te klikken

 

Prachtige website over  de familie Peters - Jansen (De Horst - Groesbeek) en over het kerkdorp de Horst - Groesbeek en haar ontwikkeling en oorsprong.

Gradus Peters 1882 - 1960

Deze website  die gemaakt is door Arnold Peters de website levert een grote bijdrage aan de geschiedenis van Groesbeek toe. Het is daarom ook zeer interessant om eens een kijkje te nemen in de tijd terug. Klik op de bovenstaande foto en geniet van de nostalgische documenten beslist een aanrader.

 

!! Nieuw Niet alle daagse (zeldzame) foto's over Groesbeek

Wilt u meer weten over deze indrukwekkende foto's klik dan op de bovenstaande foto voor meer info.

 

Super aanrader Jeeptocht door Noord-Limburg

Wilt u meer weten over deze ruim 3 uur gedurende jeeptocht (met een reisgids erbij) klik dan op één van de bovenstaande foto's voor meer info. Ik zelf heb deze tocht gemaakt op gemaakt op 24 augustus 2012 ik heb er geen moment spijt van gehad.

 

 

 
Nieuw !! Wandelen in Groesbeek

Website over wandelen in Groesbeek

Wandelen in Groesbeek is zeer de moeite waard alleen al om maar  de bovenstaande foto te bekijken ( de foto die gemaakt is aan de Mooksbaan.) ziet u al hoe mooi het is om te wandelen in Groesbeek tevens zit Groesbeek vol verrassingen ook met de vele wandelroutes betreft. Kortom ik zou u  dan ook zeer aanraden om op de bovenstaande foto te klikken en een nieuwe wandelwereld  voor u gaat open.

Wilt u meer weten welke mogelijkheden er allemaal zijn om in het prachtige landschap van Groesbeek te wandelen klik dan op de bovenstaande foto om in de website te komen. Voor een echte wandelaar is dit een absolute must op deze prachtige routes door Groesbeek te lopen.

 

Nieuw!!  Mijn Gelderland

Prachtige Culturele en historische website over Gelderland, wilt u meer weten over de beste themawebsite over 2011 klik dan op de bovenstaande foto

 

 

Hotel 'De Wolfsberg'  uit Groesbeek uitgeroepen tot beste Hotel van Nederland

Wilt u meer weten over dit  hotel gelegen in een prachtige bosrijke omgeving aan de rand van Groesbeek klik dan op deze link

 

Mark Slinkman nieuwe  Burgemeester van de  fusiegemeente Groesbeek

één van de bekendste personen uit Groesbeek

Eddie Otten, burgemeester Hustinx en veldmaarschalk Montgomery voor het stadhuis van Nijmegen, 1957 (foto: Archief Groesbeekse Tehuizen)

Per 1 september 2015 wordt Mark Slinkman de nieuwe burgemeester van de fusiegemeente Groesbeek, hij volgt waarnemend burgemeester Harrie Keereweer op. Wilt u meer weten over deze nieuwe burgemeester klik dan op de bovenstaande foto.

Eddie Otten was een legende in Groesbeek. (en Nijmegen) Eddie werd ook wel gekke Eddie genoemd maar hij is als één van de zeer weinigen in Nederland  die zeggen kan, dat hij persoonlijk de legendarische Veldmaarschalk Bernard Law Montgomery heeft ontmoet. Wilt u meer weten over Eddie Otten klik dan op de bovenstaande foto, het is zeer de moeite waard om dit te hebben gelezen. Eddie Otten ligt begraven op het protestantse kerkhof aan de kerkstraat te Groesbeek. Er is ook een kort fragment over Eddie Otten te zien in het het programma een ode aan onze doden. ( zie verder naar onder op deze website.)

Wilt u weten welke burgemeesters Groesbeek allemaal heeft gehad, dan kunt op deze link klikken voor naderende inforamtie hierover.

 

 

Groesbeek Airborne Vrienden

De stichting Groesbeek Airborne Vrienden (GAV). Officieel is de GAV sinds 19 september 2011 een stichting. Wilt u meer weten over deze stichting klik dan op één van de bovenstaande foto's

 

Supertip! Groesbeek herleefd op papier (nieuw)

Door de jaren heen hebben er veel artikelen in kranten gestaan over Groesbeek. Om een overzicht te krijgen wat er zoal in de kranten destijds  heeft gestaan in diverse kranten kunt u het beste op het bovenstaand artikel klikken. Ongetwijfeld zullen vooral de oudere groesbekenaren hier nog met weemoed aan terug denken. Dit gedeelte mag zeker niet ontbreken op deze site, want uiteindelijk gaat het om geschiedenis. 

 

Supertip: Het oorlogsdagboek van Mej. P. Dozy.

Geachte Lezer/Lezeres

Klik op de bovenstaande foto om het schitterende ruim 350 pagina's tellende oorlogsdagboek van Mej. Petronella Dozy te lezen.  De periode die in dit dagboek wordt beschreven is van mei 1940 - 1945 (en iets later.) De gebeurtenissen spelen zich grotendeels in Groesbeek af. Wilt u meer weten over dit fraaie dagboek klik dan op de bovenstaande foto.  

 

Nieuwe!! Op d00d spoor Documentaire uit 1991 over de spoorlijn Kleef - Nijmegen

Prachtige documentaire over de spoorlijn Kleef Nijmegen net voor de sluiting van deze nostalgische spoorlijn. Wilt u meer weten klik dan op bovenstaande video. Verder  probeert men nog steeds de lijn weer te reactiveren. De  laatste tijd heb ik zelf het idee dat de druk bij de gemeente Groesbeek alleen maar groter wordt om deze lijn weer te heropenen, er zou dan een tram trein of een lightrailverbinding moeten komen. Of dit echter haalbaar is moet men afwachten, op z'n vroegst zou er weer met grote ( met nadrukkelijkheid gezegd) weer een trein rijden rond 2020. Dus afwachten.

 

!! Groesbeek in beeld en geluid is op 14 juli 2012 bijgewerkt met nog nog meer beeld en geluidmateriaal, meer weten klik op de onderstaande link.

 

Groesbeek in beeld en Geluid, meer weten klik dan op deze link.

Op deze site ziet u veel materiaal (vooral zeer veel beeldmateriaal van Carnavalsoptochten en Groesbeekse  festivalslagers) over Groesbeek hoe het vroeger was, wilt u meer weten klik dan op de bovenstaande link. Tevens komen alle afleveringen van Groesbeek (vanaf 10 september 2005) in beeld op internet wilt u hier meer van weten klik dan op deze link. Heeft u nog oude beeldopnamen over Groesbeek, dan kunt u zich richten tot dhr W. Jansen het e-mailadres van dhr Janssen luidt: fiemke@live.nl

 

In memoriam  "meester" Ben Thissen

Wilt u meer weten over deze markante Groesbeker, dan kunt u op de bovenstaande foto klikken.

 

 

Een ode aan onze Groesbeekse doden.

Deze aflevering is uitgezonden op 24 januari 2012. En is een ode aan onze (Groesbeekse) doden. Wilt u meer weten klik dan op de bovenstaande foto

 

STICHTING WERELDBEELD

Wilt u meer weten wat deze stichting allemaal doet voor mensen, klik dan op de bovenstaande foto voor info, de grote initiator van deze stichting zijn Dhr. en Mevr. Driessen uit Groesbeek.

 

Supertip: kent u ze nog .... de Groesbekers.

Supertip: Groesbeek in oude ansichten deel 1

Kent u ze nog... de Groesbekers

Groesbeek in oude ansichten deel 1

Meer weten over dit unieke boek klik dan op de bovenstaande fotokaft

Meer weten over dit unieke boek klik dan op de bovenstaande fotokaft

Supertip: Groesbeek in oude ansichten deel 2

Groesbeek in oude ansichten deel 2

Meer weten over dit unieke boek klik dan op de bovenstaande fotokaft

 

 

Nieuw!! fotocollage van Dekkerswald door de jaren heen

Klik op de bovenstaande foto en u ziet prachtige oude foto's in beeld van Dekkerswald door de jaren heen, ook zitten hier enkele bevrijdingsfoto's van September 1944 bij. Veel kijkplezier gewenst.

 

 

Nieuw!!: Groesbeek is vernieuwd en gaat vernieuwen

Wilt u meer weten over deze webpagina, klik dan op de bovenstaande foto.

 

Dagje uit, weekendje weg en vakantietips - DagjeWeg.NL

 

Mijn mooiste plekje voor aankomende 2 weken is geworden: Stichting Gebroeders van Limburg

 

 

Stichting Gebroeders van Limburg

 

Mijn favoriete geschiedenisplekje voor aankomende twee weken is de website  is de site genaamd: Stichting Gebroeders van Limburg Deze zeer indrukkende website gaat over de stichting de 'Gebroeders van Limburg' op deze site kunt u allerlei informatie vinden over  kunsthistorische aard en het leven over deze drie Nijmeegse broers. Verder vindt er in Nijmegen op 26 27 en 28 augustus het zevende 'Gebroeders van Limburgfestival' plaats. Wilt u meer weten over dit festival klik dan op deze link  Tot slot ben ik tot de conclusie gekomen dat deze website over de late middeleeuwen van de stichting 'Gebroeders van Limburg terecht is gekozen voor de website voor aankomende twee weken.

 

Deze nieuwe webpagina is de opvolger van de mooiste plekjes van de lage landen.  Wilt u nog alles eens op uw gemak nog eens terugzien van de  mooiste plekjes van de lage landen, over de periode 2004 tot 2006 dan kan kunt u op deze link klikken.  

 

 Vanaf week 32 kunt u mijn favoriete plekjes  over mijn mooiste plekje van de Benelux landen en Duitsland terug vinden door op deze link te klikken. Van week 34 tot week 36 staat de site in de schijnwerpers.  Stichting Gebroeders van Limburg.

 

 

De  Groesbeek  - Het laatste nieuws uit Groesbeek en Omstreken.

De Groesbeek

Voor meer info over deze informatieve site kunt op het bovenstaand logo klikken.

 

De nieuwste website is nu online, klik op het bovenstaand logo. 

 

 

Eeuwige Ranglijst Zondaghoofdklasse

verwerkt t/m einde seizoen 2009-2010

 

 

Wilt u de huidige stand bekijken betreffende de eeuwige ranglijst aller tijden dan kunt u op de bovenstaande voetbal klikken. 

 

 

Alles over de topklasse bij de amateurs. 

 

Zondag
Topklasse

 

Meer weten klik over deze Topklasse klik dan op de bovenstaande bal

 

 

 

Toeren met de fiets langs de mooiste plekjes van Groesbeek, Berg en Dal en Nijmegen.

Rondje Groesbeek, Berg en Dal en Nijmegen met de fiets inclusief muziekje en een mooie route, duur van deze film ongeveer 36 minuten.

 

22 December 1924

Ralph Burrus

25 Januari 1997

Klik op de foto hiernaast om het interview te lezen met Ralph Burrus. Ralph Burrus was een veteraan van het 508 Parachute infanterie Regiment. Hij vertelt in dit interview zijn belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog. Ralph Burrus landde met zijn eenheid op 17 September 1944 in de omgeving van Groesbeek. Zijn dochter Jolené heeft mij dit interview toegestuurd. Het interview is  beslist eens de moeite waard om te lezen. Wel moet ik u erbij vertellen dat het interview in het Engels ie te lezen.

508th  P.I.R  Assocaition  (WW-II)

Hello, 

My name is Michel Janssen out Nijmegen. I have make a webpage about Ralph Burrus.  Ralph Burrus was a veteran of the 508 P.I.R. between World War II. On the webpage can you read an interview with Ralph Burrus. His daugther Jolené has sent me this interview of her father. Click on the phothograph to incom the webpage of this interessting interview.

Klik op de bovenstaande foto voor meer info over mijn ontmoeting met Jolené Burrus
Click for more information with my meeting with Jolené on the photograph

 

In Memoriam Daniël H Russo/ hulp gezocht over meer info over deze soldaat.
Hulp gezocht naar soldaat Daniël H. Russo 506 PIR (101 divisie) deze soldaat is Overleden op 20 september 1944, na te zijn gewond op 18 of 19 september 1944 in de regio Best - Son). Wil u meer weten over deze soldaat  klik dan op de bovenstaande foto. De desbetreffende personen zullen daar heel dankbaar voor zijn bij uw eventuele hulp.

 

 

De Groesbeekse Jo(h)annes Peters, soldaat in de “Grande Armee”
van Napoleon, tijdens de Veldtocht naar Rusland in 1812.

Uniek en waardevol document voor Groesbeek en zijn vroegere geschiedenis

 

Napoleon Bonaparte

 

Wilt u meer weten over deze Groesbeekse Jo(h)annes Peters klik dan op de bovenstaande foto. 

 

 

 

Nieuws over de spoorlijn Kleef - Nijmegen

Nieuws over de spoorlijn in Groesbeek!!

Spoorlijn Kleef kan voor 2020

Groesbeek blijft tegen spoor

Wilt u meer weten over de onderwerp klik dan op de bovenstaande foto. Wilt u de geschiedenis van deze spoorlijn nog eens terugzien klik dan op deze link.

Voor meer info kunt op de bovenstaande foto klikken. Voor meer info kunt op de bovenstaande foto klikken.

 

 

Nieuw!! Mijn verblijf in Dekkerswald in 1948 

Nieuw!!  Zeer indrukwekkend fotomateriaal over de familie Dekker uit Groesbeek over de periode 1914 - 1921

Klik op de bovenste foto en u ziet enkele foto's uit de privécollectie van Bertus van Schell.

Klik op de bovenstaande foto om dit prachtige fotoalbum te bekijken. Het is zeer de moeite waard.

 

Nieuwe toevoegingen van vroegere oude nostalgische Groesbeekse familiefoto's , met dank aan Peter Pouwels

Klik voor meer info op de bovenstaande foto's. 

 

Aanrader!! Heemkundekring Groesbeek

Voor meer informatie over deze historische vereniging kunt op de bovenstaande link klikken, de bovengenoemde site is meer dan het bekijken waard.

 

 

Het immense archief van Groesbeker Nico van Eldijk

Oproep: om de verzamelwoede uit te breiden zoekt Nico met spoed nog attributen voor zijn verzameling. Meer weten over zijn verzamelwoede en zijn oproep? Klik dan op de bovenstaande link of u kunt mailen naar nicovaneldijk@gmail.com

Prachtige nostalgische prenten over de Heilig Landstichting

 

Klik op de boventaande prent om alle oude prenten van de Heilig Landstichting te bekijken.  De prachtige oude prenten zijn ter beschikking gesteld door dhr Nico van Eldijk. Dank zij hem is het mogelijk om al deze prenten (waarvan sommige zeer zeldzaam nu online) te bekijken. Ik wens u dan ook veel kijk en lees plezier toe. 

 

 

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Adelbrecht - Windekind klik dan op het oude schoolgebouwfoto.

Michel Janssen ex leerling van de Adelbrecht Windekind school  van 1967 tot 1977

Michel tijdens zijn kleuterschooljaren de Windekind .

Kleuterjuf Wil Jansen en Michel Janssen anno januari 2008

 

 

 Nieuw!! Diverse regionale interessante links rondom en in Groesbeek, die meer dan de moeite waard zijn om eens te bekijen.

Wil Jansen  uit Kleve

http://www.creakind.com

Marc Coolen beheerder van dé Groesbeekse startpagina

http://groesbeek.startpagina.nl/

De weblog van Groesbekernaar Hans Peters

http://www.hanspeters.web-log.nl 

Mannen mode Borgers al meer dan 47 jaar een begrip in Nijmegen

http://www.borgers-mode.nl/ 

Eethuis de Diepe in Milsbeek (Limburg) Tip

http://www.dediepen.nl

Hotel Restaurant Grandcafe De Wolfsberg te Groesbeek Tip

http://www.wolfsberg.nl 

 

Dé startpagina van Groesbeek. 

Ontdek het mooie Groesbeek

Dé startpagina van Groesbeek. 

Klik op het bovenstaande foto voor meer toeristische mogelijkheden in Groesbeek.

 

 

 
De laatste nieuwtjes over Groesbeek
Woordenschat van Groesbeek een must voor iedere Groesbeeker
Klik op de bovenstaande foto voor meer info over dit boek met zijn immense Groesbeekse dialectwoorden.

 

 

Nieuw: Groesbeek per satelliet  of per  kaart te bekijken.

Klik op de bovenstaande foto om de satelliet of kaart over Groesbeek te bekijken

 

Nieuw: familie Janssen uit Groesbeek

Klik op de bovenstaalde foto waar mijn vader Theo Janssen (Bottékont) op staat en kom meer te wetenen over deze bekende Groesbeekse familie.

 

Oproepen

Wie kan mij info verstrekken over de foto van de familie Wollenberg. Ik zoek Johanna Wollenberg geboren 24-01-1893, die op 29-10-1924 getrouwd is met Hermanus Derks. Mijn emailadres is a.derks@home.nl Voor meer info kunt op de onderstaande foto klikken.

 

 Mijn moeder is in Groesbeek geboren en ik ben benieuwd of er mensen zijn die misschien nog oude foto’s hebben waar zij ook op staat. Iets van haar schooltijd , oude schoolvriendinnen is wel leuk iets van wat later. Haar naam is Theodora Weijers (roepnaam Door(tje). Zij is geboren in 1917 ( nu 89 jaar) en woonde toen op de Nijmeegse Baan. Haar broers en zussen zijn inmiddels allen overleden. Dit waren Gerrit, Jan, Rein, Marinus, Wiel en Mien. Haar moeder is op jonge leeftijd overleden en toen is haar vader verhuisd naar de Bosstraat. Mijn moeder heeft op de wasserij gewerkt op Dekkerswald, waar velen uit Groesbeek werkzaam waren. Mijn moeder Door Weijers is na haar huwelijk (getrouwd met Martinus v.d. Weem) verhuisd naar Mill waar ze nu nog woont. Als kind ben ik vroeger veel op vakantie geweest is de Bosstraat bij tante Mien Weijers die opa verzorgd heeft. Wel zal ik mijn moeder de foto’s van internet eens laten zien en mocht zij mensen herkennen dan laat ik u dat nog weten. Wie weet krijg ik middels deze email nog wel leuke informatie binnen. Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Doortje Hermens v.d. Weem Esdoornlaan 31 5453 KA Langenboom. U kunt me ook mailen en wel onder het  volgende mailadres:  langenbo@xs4all.nl

 

 

 

In remembrance of Clarence Prager.

12-05-1913  18-09-1944
fotoprager.jpg (42671 bytes)
Click of one of the photographs for more information of this person. (clarence Prager are death on the 18 of september 1944 and not the 19 of septemer 1944). Look at the site: http://www.ww2-airborne.us/units/505/505_trp.html

 

Nieuw!! Groesbeekse families tussen de jaren 20 30 40 en 50

Hot nieuws!!

Het oorlogsdagboek van het Horster klooster te Groesbeek nu online, wilt u meer weten over dit dagboek klik dan op de bovenstaande foto.

 

The history of the Canadian War Cemetery at Groesbeek

De historie of het Canadese Militaire ereveld te Groesbeek

Englisch version 

Nederlandse versie

Click on the photograph to income the website about the history of the militairy Canadian Cemetery nearby Groesbeek.

Klik op de bovenstaande foto om de website te bezoeken van de historie van het Canadese militaire kerkhof te Groesbeek. 

 

Portretfoto's van onbekende Groesbekers
Klik  op één van de volgende links om de desbetreffende  prent te bekijken:  Prent 530 - Prent 531 - Prent 532 - Prent 533 - Prent 534 en Prent 535

 

Google

TV Groesbeek vraagt oude (historische) films over Groesbeek

 

 
Nieuw: Historische Beeldopnamen met Geluid van de Spoorlijn Nijmegen - Groesbeek - Kleve
 Historische bildaufname mit Ton von der Eisenbahnstrecke Nimwegen - Kleve
spoorlijnhistoriekleefnijmegen.htm

 

 

Historische ontmoeting tussen John Hopmans en Michel Janssen

Wilt u meer lezen en weten over deze ontmoeting klik dan de bovenstaande foto.  

 

 

Supertip!!

Klik op deze link om naar de nieuwe interactieve website van het dorp Groesbeek te gaan

 

Schoolreisje uit 1955 met de jongens van de zesde en zevende klas van de Gerardus Marjella school. te Groesbeek. 

Winter 1944 - 1945: Groesbeek geëvacueerd

Wilt u meer weten over deze nostalgische foto klik dan op de foto voor een vergroting ervan. Misschien staat u wel op deze prachtige foto. 

Wilt u meer weten over de evacuatie van Groesbeek klik dan op de bovenstaande foto. 

 

De enige Nederlander die op het Canadese ereveld te Groesbeek ligt begraven.

De enige Nederlander die op het Canadese ereveld te Groesbeek ligt begraven

Wladyslaw Rembisz 1917 - 1974

Klik op de bovenstaande foto om naar de pagina van Albert de Jong te gaan, hij is namelijk de enige Nederlander die op het militaire Canadese ereveld te Groesbeek ligt begraven. 

Klik op de bovenstaande foto voor meer informatie van een Poolse Veteraan die begraven ligt op het kerhof  van de Groesbeekse dorpskern de horst.

 

De 14 mooiste wandelroutes

van Groesbeek

Klik op de bovenstaande  foto voor meer info hierover

 

Nieuw: Als u op de onderstaande foto klikt dan ziet u veel nostalgische foto's en prenten over Groesbeek. Aan de hand van deze reportage wil ik u laten zien hoe Groesbeek er vroeger uit zag.  Groesbeek het dorp der verwoestingen
Bent u nog in het bezit van oude foto's dan wel prenten over Groesbeek dan zou ik u heel erg erkentelijk zijn als u mij die per mail zou kunnen opsturen. Mijn dank aan u zo zeer groot zijn.   Ruim zestig jaar geleden werd het dorp Groesbeek bevrijd, dit gebeurde op 17 september 1944. Daarna begon pas de ellende voor dit dorp. Klik op bovenstaande foto voor meer informatie hierover. De foto's die u op deze webpagina tegenkomt zijn gemaakt door  de toenmalige fotograaf Arnold Luiben.

 

Groesbeek het dorp der verrassingen in het nieuws

Klik op het bovenstaande logo van Computer idee om het artikel te lezen over mijn  website over mijn 'Groesbeek het dorp der verrassingen  dat in dit landelijke bekende  blad staat vermeldt. 

Klik op het bovenstaande logo van de zondagskrant om het artikel te lezen  over mijn website Groesbeek het dorp der verrassingen dat in dit regionale bekende blad staat vermeldt.
Nieuw!!  Het interview met John Hopmans  en Michel Janssen i.s.m het weekblad 'De Brug
Klik op het bovenstaand krantenartikel en u kunt het interview met John en Michel lezen dat op 19 juni 2005 in Groesbeek werd gehouden.  

 

Eerdere Groesbeekse nieuwsfeiten

Klik op bovenstaande link om de eerdere Groesbeekse nieuwsfeiten die door mij gepubliceerd zijn op de website van Groesbeek het dorp der verrassingen te bekijken. 

 

 

groesbeek1870.jpg (142889 bytes)
Klik op de bovenstaande foto om de plattegronden van Gelderland en Groesbeek te bekijken , deze plattegronden dateren van omstreeks 1870

 

 

Klik op deze link om naar de mooiste plekjes van Groesbeek te kijken.

 

Klik op de bovenstaande Nederlandse landkaart en u ziet veel interessante informatieve links over het toerisme dat Nederland rijk is zoals in dorpen, streken, steden en regio's. Beslist de moeite waard om eens deze prachtige informatieve links te bekijken.

Gelderse Feiten

 

Acht ooggetuigen spreken over de bevrijding van Groesbeek op 17 September1944, wilt u meer weten klik dan op de bovenstaande foto om gedurende 42 minuten te luisteren naar deze ooggetuigen.

 

 

 

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...

Luchtopname van Groesbeek

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

Hier ligt Groesbeek

postkantoor1.jpg (27458 bytes)

Het postkantoor verdwijnt in maart 2004 in Groesbeek, klik op de foto om de historie van dit postkantoor te lezen

 

Tip

 

Groesbeek het dorp der verrassingen

 

Bron van vermelding

Op deze website zijn gedeeltes overgenomen van diverse boeken (waaronder ook  teksten en veel oude prenten)  van Groesbeek, de schrijver van al deze Groesbeekse boeken die tot nog toe geschreven zijn heet: G.G. Driessen. Klik op het bovenstaande boek om de website van de Heemkunde kring te bezoeken, de boeken die u op deze website ziet zijn geschreven door de al eerder vernoemde persoon Dhr Driessen  i.s.w. met de heemkundekring Groesbeek.

 

Deze website is voor het laatst bijgewerkt: op: 11-02-24

Gastenboek