Het einde van een markant gebouw 1958 - 2012

Deze webpagina is nog verder in ontwikkeling.

Herinneringsasbak ter gelegenheid van de opening van Fabriek 'Friden' op 20 oktober 1958

 

Terug naar de website van Groesbeek Naar het fotoalbum van Friden  en Singer
Het nostalgische verhaal van Hans Jansen De afbraak van een markant gebouw is begonnen
Een mooie anekdote in de periode van Friden

 

Hieronder ziet men hoe Friden er in de jaren 60 eruit zag, als u met uw muis over de bovenstaande foto schuift kunt u zien hoe HP er anno 24 april 2011 eruit ziet. Het bovenstaande gebouw is als ik me niet vergis in 1958 geopend. 

 

 

Personeelsblad Friden alias december 1963

 

Inleiding

Op 31 juli 2011 komt er definitief een eind aan een markant gebouw aan de St.Antonius weg 15 te Nijmegen Deze fabriek werd in 1958 gebouwd als Friden, (voorheen stond Friden Holland in Wageningen, maar omdat de capaciteit daar te klein werd is de fabriek geleidelijk aan verhuist naar de Sint Antionusweg 15 in Nijmegen. Tegenwoordig anno 2011 zit hier het Amerikaans computer bedrijf HP in gevestigd, maar na 31 juli 2011 is het definitief allemaal voorbij en is dit markante gebouw definitief geschiedenis geworden. Het gebouw zal ergens in 2012 tegen de vlakte gaan. 

Gezien dat dit gebouw na 31 juli allemaal geschiedenis is geworden is bij mij het idee ontstaan om dit markante gebouw met enig archief en fotomateriaal wat ik nog voor handen heb uit het ver verleden er een webpagina van te maken, zodat ondanks het gebouw binnenkort tegen de vlakte gaat,  er toch nog enig digitaal materiaal ervan is terug te vinden.

 

 Waarom een webpagina uitgerekend van dit gebouw zult u zich afvragen, ten eerste doe ik dit omdat mijn vader (Theo Janssen 1913 - 1980) in dit gebouw heeft gewerkt, ( mijn vader heeft onder de namen Friden/Singer gewerkt zoals het gebouw destijds toen nog heette.) en wel van 1959 tot ongeveer 1974 als kantinemedewerker/kok. Ten tweede omdat de Sinterklaasmiddagen die ik als klein kind had meegemaakt altijd prachtig en spanend vond en ten derde dat geschiedenis een grote hobby van me is. 

 Ik probeer zover dit mogelijk is aan de hand van foto's en documentatiemateriaal te tonen door een reconstructie te maken, met name over de periode Friden en Singer waar mijn vader als kantinemedewerker heeft gewerkt. Hieronder volgt een kort overzicht wat zich er heeft afgespeeld tussen 1958 en 2011.

 

 

Bron van vermelding betreffende de bovenstaande foto is afkomstig van Hans Jansen. Het huidige gebouw wat vroeger Singer en Friden was is gemarkeerd met een kruisje, het gebouw staat er nog wel maar kan op ieder moment (ik zeg dit op 8 maart 2012) geheel tegen de vlakte gaan.

 

Geschiedenis van het gebouw.

 

- Het bedrijf Friden  (het bedrijf was begonnen in Wageningen) begon eind jaren 50 met de productie aan de Sint Antions Molenweg 15 te Nijmegen. Friden produceerde tot 1970 voornamelijk elektronische reken en schrijf machines (waaronder de flexowriter) produceerde.

- Op 1 januari 1970 kreeg het gebouw een andere naam te weten Singer, maar het ging met de zelfde mensen gewoon verder, in de hoogtij dagen van Friden/Singer werkten er 1200 tot 1300 mensen in deze fabriek.

- De fabriek Friden/Singer is in 1972 verkocht aan het computerbedrijf Tealtronic.

- tealtronic sloot vervolgens zijn deuren in 1977.

- Daarna werd de fabriek eerst overgenomen door Digital, vervolgens werd het Compaq en Tenslotte werd het HP.

Of de geschiedenis die ik hierboven volledig juist is kan ik niet met zekerheid zeggen.

 De webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen http://www.geschiedenisgroesbeek.nl

 

Wilt u meer weten welke type reken typemachines en calculators werden geproduceerd o.a. in Friden/Singer, klik dan op deze link om meer modellen te bekijken van weleer.

 

 

Ga met uw muis over de onderstaande foto en u ziet deel twee van deze pagina. Helemaal links boven werd er een Ten Year penning uitgereikt als hulde dat mijn vader (Theo Janssen) voor het bedrijf Friden/Singer op dat moment werkte. 

 

Weet u meer over dit markante gebouw heeft u er gewerkt heeft u nog oude foto's van de periode Friden/Singer of is de geschiedenis niet helemaal correct laat het me dan weten onder het volgende mailadres:

webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl