In Memoriam Gene J. Appleby 1 september 1914 - 17 september 1944

 

Na 73 jaar kwam het nieuws over identificatie van pvt. Appeby's stoffelijke resten.  

Donderdag 12 januari 2017 Nijmegen & omgeving

Niet langer onverantwoord

Gesneuvelde soldaat wordt nu ge´dentificeerd als Gene J. Appleby

De gevonden stoffelijke resten van een gesneuvelde soldaat worden nu Gene J. Appleby
genoemd Een Amerikaans lab in Hawa´ identificeert lichaam 
De in 2011 gevonden stoffelijke resten werden na ruim vijf jaar ge´dentificeerd.

Soldaat vermist uit de Tweede Wereldoorlog ge´dentificeerd


03 januari 2017

Army Pvt. Gene J. Appleby, vermist uit de Tweede Wereldoorlog, is nu verantwoord.

Op 17 september 1944 was Appleby lid van Compagnie A, 508th Parachute Infantry Regiment, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het regiment kreeg de opdracht om te landen in Drop Zone "T", ten noorden van Groesbeek.

Appleby sprong met succes en werd door leden van de eenheid op de grond gezien. Toen de soldaten zich echter verzamelden om naar hun doel te gaan, werd Appleby getroffen door vijandelijk vuur. Na de aanval werd hij als vermist opgegeven en verklaarde hem overleden op 18 september 1945.

Op 8 september 2011 werd de Koninklijke Rijksrecherche (RIU) door de politie Groesbeek op de hoogte gebracht van mogelijke menselijke resten die door omwonenden op de Boerderij Groenendaal zijn gevonden. Ambtenaren voerden een opgraving uit en vonden mogelijke menselijke resten en materieel bewijsmateriaal.

De overblijfselen werden overgedragen aan het Joint POW/MIA Accounting Command, nu DPAA, voor identificatie. Historici van DPAA die werken aan gevallen van vermiste Amerikanen uit Operatie Market Garden ontvingen waardevolle herstelinformatie van de RIU en reisden naar de oorspronkelijke bergingslocatie met de lokale onderzoekers die de overblijfselen oorspronkelijk vonden. Met deze informatie stelden de DPAA-historici een lijst op van personen van wie de omstandigheden van verlies en de laatst bekende locatie overeenkwamen met de overblijfselen. Appleby behoorde tot de topkandidaten. DNA-analyse en indirect bewijs werden gebruikt bij de identificatie van zijn stoffelijk overschot. Bijzettingsdiensten zijn in behandeling.

[Defense POW / MIA Accounting Agency, 03 januari 2017]

Links die betrekking hebben op Gene J. Appleby.

 

Ter herinnering aan Gene J. Appleby

De identificatie en thuiskomst van Gene J. Appleby
Herdenkingsmis van Gene J. Appleby

 

 

Op de bovenstaande foto zien jullie het veldgraf van Gene J. Appleby de foto is genomen op 12 september 2011 aan de Wylerbaan te Groesbeek, echter in dit graf lag nog een andere soldaat genaamd Gerarald W Kight, meer info over deze soldaat kunnen jullie vinden door op deze link te klikken. Overigens Gerald W Kight werd in 2012 ge´dentificeerd en zijn kameraad Gene J Appleby pas in 2017. 

 

 

Pvt. Appleby werd bekroond met de bronzen star en het Purple Heart. Hij werd op 18 september 1945 als vermist in actie vermeld/