Peter Daanen - Jehan. Het lazuriet van de gebroeders Van Limburg

 

 

De Gebroeders van Limburg staan de laatste jaren in Nijmegen en daarbuiten volop in de belangstelling. En nu is er ook een roman over hun leven. 

 

De uit Nijmegen afkomstige gebroeders van Limburg behoren tot de grootste en belangrijkste miniaturisten aller tijden. Tot recentelijk was hun afkomst en achtergrond nauwelijks bekend.  Dit nieuwe boek van de Nijmeegse schrijver Peter Daanen is de eerste historische roman rond hun leven. Het is een vlot leesbaar en spannend  boek, dat zich afspeelt in de leefwereld van deze wereldberoemde kunstenaars, te weten Nijmegen en Noord-West Europa rond 1400.  Ze leefden en creëerden hun sublieme miniaturen in een roerige en heftige periode en hadden contact met de kleurrijke historische hoofdrolspelers uit hun tijd, waardoor we in een wereld belanden vol met intriges, (belangen)tegenstellingen, loyaliteit en (on)trouw.

 

In “Jehan. Het lazuriet van de gebroeders Van Limburg”, kijkt de minstreel Jehan  op latere leeftijd terug op de belevenissen die hij had met zijn vriend Jan Maelwael en diens neven, Herman, Paul en Johan van Limburg. De uit Nijmegen afkomstige schilder Jan Maelwael, die grote furore en fortuin maakt aan het hof van Bourgondië, brengt zijn neefjes in contact met de bizarre en  pronkzuchtige kunstenaarsmecenas hertog Jan van Berry. Voor hem maken zij de meeste van  hun meesterwerken.  Dit  alles  in de chaotische  periode aan het begin van  de  vijftiende  eeuw. Te  midden  van  de 100-jarige oorlog,  moord,  verraad,  belegeringen  en epidemieën  leven en werken deze Nijmeegse schilders aan de luisterrijke Franse hoven.

 

Zij  zijn voor  de  grondstoffen  voor  hun verfpigmenten sterk van anderen  afhankelijk.  Ook voor de aanvoer van het zeldzame lazuriet, waaruit het kleurstof voor het hemelse blauw werd bereid. De kleur die hun miniaturen een bijzondere glans verleent.  Als de levering van dit kostbare mineraal stokt, omdat de leverancier spoorloos verdwijnt, smeken de broers Jehan hen te helpen. Zij  kunnen de  bedreigde stad Parijs namelijk pas verlaten als zij hun opdracht voltooid hebben. Tot dan is hun leven niet zeker.

  

Voor meer informatie zie: www.uitgeverijverteller.nl of www.jehan.nl.

Jehan. Het lazuriet van de gebroeders Van Limburg – Peter Daanen.

ISBN: 978-94-91523-01-4. Paperback, 443 pagina’s.

 

Michel Janssen

Webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen

www.geschiedenisgroesbeek.nl

ps. Op de achtergrondfoto ziet u ijspret in Nijmegen tijdens de middeleeuwen