9 Juni 1945 Koningin Wilhelmina bezoekt Groesbeek

 

Binnenkort is het zestig jaar geleden dat koningin Wilhelmina Groesbeek bezocht. Wilhelmina bezocht Groesbeek op zaterdag 9 juni 1945, dus ruim een maand nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen. Ter herinnering van deze historische gebeurtenis heb ik een herinneringspagina gemaakt van het bezoek van koningin Wilhelmina aan Groesbeek.. De foto's en de tekst zijn afkomstig van het boek Groesbeek 1945 -1950 Het dorp der verwoesting herrijst.

De webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen Michel Janssen http://geschiedenisgroesbeek.nl 

 

 

Op zaterdag 9 juni 1945 komt Hare Majesteit Koningin Wilhelmina ons dorp-in-nood bezoeken. In afwachting van dit vorstelijk bezoek staan ter verwelkoming op de stoep van het gemeentehuis: Piet Jacobs in gesprek met twee andere oud-illegalen. De twee kleine meisjes op de trap zijn Annie Schreven en Gerda Jacobs. Op de trap staan verder enige gemeenteambtenaren: links J.A.P. van Bernebeek (Jan van Frans), gemeentesecretaris C.A. Luijben, achter hem Antoon Fleuren (later benoemd tot burgemeester in Wijchen), Tom Luijben en rechts in de deur Jo Houben.Het meisje met bloemen in de hand is Dora 'Zus' Luijben en in de gebloemde jurk is Tonnie Luijben. De jongen en het meisje rechts op de trap zijn onbekend. De vrouw in het zwart is de weduwe Reckman, die haar man verloor tijdens de Duitse inval in mei 1940. Hij sneuvelde bij de Heumense brug. Tot overmaat van ramp verloor mevrouw Reckman haar twee zoons tijdens de oorlogshandelingen in 1944.

 

Op het trottoir wachten van links naar rechts: 1. P. Jacobs (Piet van Jan van Toon), 2. F. van Bernebeek (Frans den Drukker), 3 pastoor P. van Stiphout en in het midden 4. H.W. Smit (directeur PH). Links tussen de bloemen het hoofd van de huisarts P.J.M. van Wayenburg.

 

Voor zover bekend is van het vorstelijk bezoek slechts deze ene foto gemaakt. Aangezien de koningin bij het gemeentehuis de auto niet verlaten heeft, kon de fotograaf geen duidelijke foto van haar maken. Het bezoek vond bij daglicht plaats en de fotograaf zal niet verwacht hebben dat hij eigenlijk zijn flitsapparatuur mee had moeten brengen. Zodoende zijn alleen haar handen duidelijk zichtbaar. Op de foto zien zij de Koningin in gesprek met enige oud-illegale werkers. Opzij herkennen wij P. van Wayenburg (huisarts) en vooraan, op de rug gezien, B. Wolbert (veearts) en J. Kersten (Jan de Goeie). Links bij het geopende portier staat Mr.  E.H.J. Baron van Voorst tot Voorst (waarnemend Commissaris der Koningin in Gelderland). De Nederlandse militair is hier onbekend.