Inleiding door Leo Zilessen

Het pand Hoge Horst no 56 was in bezit van de familie Drikus Hopmans-Zwitserloot en op deze foto is er nog maar de helft van te zien. Behalve een boerderij was er in het gebouw ook een cafébedrijf en een kolenhandel gevestigd. In het begin van de vijftiger jaren is het bedrijf weer herbouwd en het word nog steeds beheerd door de familie Hopmans. Deze foto geeft een aardig beeld van de 'toestand der wegen' die omgeploegd waren door tanks. Verder konden zijn nog minder prettige verrassingen in de vorm van mijnen en dergelijke bevatten.

 

                                                Terug naar intro

  Naar de geschiedenis van het Horster klooster   Naar de ooggetuigen van Operatie Veritable  Naar de dagboekfragmenten

@ Auteursrechtelijk beschermd. Digitale bewerking Michel Janssen webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen              webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl

Teken het Gastenboek

 

Inleiding door Leo Zilessen

Mijn persoonlijke visie van „ De Verdwenen Horst”, na de evacuatie.

Door middel van dit verhaal, wil ik een beeld schetsen, hoe het kwam dat ons kerkdorp de Horst voor zeker 96% van de landkaart werd geveegd na de evacuatie in September 1944.
Om niemand te beledigen, te benadelen of zelfs te kwetsen, die die verschrikkelijke periode aan den lijve hebben meegemaakt, zoals o.a. de (Geallieerde) militairen en de mannen van de Groesbeekse (Oranje) Orde Dienst die reeds in 1941 werd opgericht, moet ik nogmaals benadrukken, dat het een verhaal betreft van iemand, die gelukkig die oorlogsperiode niet heeft meegemaakt.
Ik ben van 1955 en heb het een en ander van “horen vertellen” ,uit interviews, en uit gegevens van verschillend archiefmateriaal.
Bovendien, en dat mogen we ook niet vergeten, was niet alleen onze Horst het slachtoffer van bruut oorlogsgeweld, maar ook de andere in de nabijheid van het Reichswald gelegen kerkdorpjes, gehuchten, dorpen en steden. Zowel aan deze als aan de Duitse zijde gelegen.
Zoals Venzelderheide, (de) Milsbeek, Breedeweg, Kranenburg, (de) Frasselt, (de) Schottheide, Wyler enz. enz. Maar gezien mijn geboortegrond en het oorlogs- en evacuatieverhaal van de zusters van het Franciscanessenklooster op de Horst, beperkt ik me in dit geval tot de Horst.

Lang voor de evacuatie in September 1944, was de oorlog ook hier zeer duidelijk merkbaar, maar van echte grote vernielingen aan gebouwen was nog niet echt sprake, met uitzondering van wat kogelgaten in enkele buitenmuren o.a. ontstaan tijdens de inval in 1940.
Verschillende mensen moesten van de bezetter de grens over, om verplicht werk te gaan verrichten voor de Duitse (oorlogs)industrie, zoals o.a. bij de Kleefse schoenfabriek Hoffmann en andere bedrijven aldaar. Ook mijn vader werd verplicht naar Hoffmann gestuurd vooral voor de fabricage van militair schoeisel. Maar ook moesten verschillende mensen ook uit Groesbeek in de herfst van 1944 verplicht loopgraven gaan graven.

Onder grootste geheimhouding liepen hier toen acties voor de voorbereiding van een offensief om door te stoten naar het Ruhrgebiet, het industrieële hart van Nazi-Duitsland, waaronder een vrij nieuw fenomeen, en eigenlijk ook weer niet, wat eigenlijk ook in de Eerste Wereld-oorlog 1914-1918 was gebruikt: de spionage.....In dit geval de spionage vanuit de lucht.
Deze tactiek was door verbeterde technieken beter dan tijdens de Eerste Wereldoorlog, en men begon er al mee in mei 1943. Toen vlogen de eerste Britse vliegtuigen al over onze Horst, maar uiteraard ook elders.

Het was de zogenaamde PRU-unit van de Royal Airforce, die voluit de “Photographic Reconnaisance Unit (=verkenningspatrouille) “ werd genoemd.
Het waren verschillende squadrons die in deze regio opnames maakten, zoals het 541e Squadron met de Spitfires PRMK-X1 en de PRMK-1X toestellen, maar ook met de Mustang 3. Ook het 542e Squadron, opgericht op 19-10-1942 was hier, en opereerde vanuit de RAF basis Benson in het Engelse Oxfordshire. Ze vlogen met de Spitfire PRX-1 (meestal op 30.000 feet) en de speciale Spitfire 1PRX4492 van de speciale “Photographic Development (=ontwikkel) Unit “. Ook het 544e Squadron was hier te lande actief.
Er zijn gedurende de hele Geallieerde invasie, honderden duizenden opnames gemaakt, zeker ook voor de aanvang van Operatie Veritable, maar ook verschillende hier van de Horst.

Volgende Bladzijde

1

2

3

4

5

6

Volgende Bladzijde

 

  Naar de geschiedenis van het Horster klooster  Naar de ooggetuigen van Operatie Veritable  Naar de dagboekfragmenten
                                             Terug naar intro