Een beeld van het Dorp Groesbeek en zijn bewoners

 

*******

GROESBEEK 1949

EEN BEELD VAN HET DORP EN ZIJN BEWONERS

*******

 

 

 

 

In De Gelderlander van 8 jan. j.l. wordt onder de kop:

‘Audiovisueel Archief wil Gelderse films redden van ondergang’

melding gemaakt van: ‘het streven tot het zichtbaar maken van Gelders cultureel erfgoed’. Dienaangaande laat de ‘Uitgeverij Heemkunde Groesbeek G.G. Driessen’

weten dat hiertoe te Groesbeek al vergevorderde plannen bestaan. Het betreft de uitgave op DVD van een in 1949 te Groesbeek gemaakte dorpsfilm op DVD, opgenomen in het kader van het 50- jarig jubileum van Fanfare Wilhelmina.

Op deze dorpsfilm (plaatselijk cultureel erfgoed) komen ondermeer in beeld:

Protestantse  Padvinders, Katholieke Verkenners - Gidsen en Welpen, de in actie zijnde voetbalverenigingen: Groesbeekse Boys,  Rood-Wit, DVSG, Treffers, Achilles en Germania.   

De uit leden van Fanfare Wilhelmina bestaande  boerenblaaskapel bij café Kersten (Herwendaal). Een groot defilé, waarin we een groot gedeelte van het Groesbeekse verenigingsleven voorbij zien trekken: de ruiters van Jeanne d’Arc, Wandelclub De Zwervende Zangers,Wandel en korfbalvereniging Achilles - Geweerschutterij Sint Antonius Breedeweg, Groesbeekse Boys - Fanfare Wilhelmina - Groesbeeks R.K. Mannenkoor, Protestantszangkoor enz. enz.

We zien een demonstratie van de handboogschutterij ‘De Uiver’ en ‘St. Jan’, pastoor Pijnenborg en kapelaan Van de Ven in toog, evenals pastoor H. Hoek, per damesfiets onderweg in zijn parochie ’Sint Antonius’.

Alle bestaande scholen, vijf stuks, zijn met onderwijzend personeel en schoolkinderen in beeld gebracht, evenals de Coöperatieve Zuivelfabriek St.Antonius aan de Kloosterstraat en nog enige andere bedrijven. 

Als typisch Groesbeeks: beelden van de Stekkenberg, waar Toon Janssen ( de Pianist) aan het bezembinden is. Zijn zoon Bart bindt de van berkenrijshout gemaakte bezems, terwijl diens broer Toon de bezems aan het afhouwen is.

Ook het opkopen van bosbessen is gefilmd, een nostalgisch tijdbeeld.

Daarnaast zijn er honderden dorpelingen gefilmd, kortom een voor Groesbeek unieke film. 

Die op DVD uit te brengen vergt een flinke investering. Om uit de kosten te komen moeten er voordat de DVD in de handel komt enige honderden bij voorinschrijving verkocht worden.

De schijf, voorzien van gesproken woord en muziek, wordt verpakt in een cassette, met als extra een gedrukte weergave van de filmtekst.  

De DVD is bij voorinschrijving te bestellen bij Bruna Groesbeek en bij ‘Videoland’ Spoorlaan 2c te Groesbeek, voor het bedrag van 24,50 euro. 

Het is de bedoeling dat de DVD (tijdsduur 60 minuten) omstreeks april in de handel wordt gebracht.

 

Wilt u reageren naar aanleiding van deze aankondiging dan kunt op deze link klikken om een berichtje achter te laten in het gastenboek