down

Het nieuwe museum (Vrijheidsmsuseum) in beeld

 

De foto links is het nieuwe vrijheidsmuseum  dat sinds september 2019 is geopend, rechts zien we het oude museum Nationaal bevrijdingsmuseum 1940 - 1945, dit oude museum werd in 1987 geopend door niemand minder dan Prins Bernard.

Copyright foto links: ZJA/foto rechts eigen foto.

 

 

Sinds september 2019 is er een heel museum waar het voormalig nationaal bevrijdingsmuseum 1944-1945 stond uit de as herrezen, aangezien de tweedwereldoorlog al ver achter ons ligt en het vorige museum niet meer aan de huidig eisen voldeed is er een paar jaar geleden het plan ontstaan het museum grotendeels te verbouwen en het museum zo in te richten qua bouw en uitstraling dat het helemaal voor de toekomstige generaties is ingericht de toepasselijke naam heet dan ook niet voor niets 'VRIJHEIDSMUSEUM' want men geeft de vrijheid door aan onze toekomstige generatie.

Wilt u meer weten over dit museum klik dan op deze link naar de website van vrijheidsmusem te gaan

 

 

 

===============================================================================================

Het oude museum (Nationaal bevrijdingsmuseum 1944-1945)

 

 

Hier nog enkele oude foto's van het oude Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 te Groesbeek

 

Hier volgen verschillende foto's van het oude voormalige bevrijdingsmuseum te Groesbeek zoals het museum er toen uitzag, Dit  voormalige oude museum stond op historische grond, want in de omgeving vonden hier op 17 september 1944 de landdingen plaats die in het teken stonden van Operatie Market Garden.  

 

 

down

 


Historische foto's van de landingen rondom Groesbeek op 17 september 1944

down

Op 17 september 1944 vond in Nederland de grootste geallieerde luchtlanding aller tijden plaats in het kader van Operatie Market Garden, ook rondom Groesbeek vonden er landingen plaats, klik op één van de foto's om een vergroting te zien. Deze historische foto's geven een perfect beeld hoe het toen allemaal is gegaan, deze foto's blijven voor altijd in de herinnering voort leven, en zullen voor degene die het echt hebben meegemaakt op dat moment een onwisbare indruk hebben gemaakt.

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...
 
Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...
Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...

 

Landingsterreinen nabij Groesbeek: Klein Amerika/Wylerbaan - Kamp

down


Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...

Klik om de foto te vergroten...

 

De omgeving van de voormalige landingsterreinen nabij Groesbeek: Klein Amerika/Wylerbaan - Kamp anno 2002

down


 

 

17 September 1944 Luchtlandingen nabij Groesbeek

 

Ongeveer 11 Km ten zuidoosten van Nijmegen een paar kilometer van de Duitse grens ligt het dorp Groesbeek, dit dorp werd op 17 september 1944 het toneel van de tot dan toe grootste militaire luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, de code naam van deze operatie was Operation Market Garden, destijds landden er twee regimenten van 82 ste airborne divisie in Groesbeek, te weten het 505 Parachute Infanterie Regiment onderleiding van Kolonel William Ekman en het 508 Parachute Infanterie Regiment onderleiding van Luitenant-kolonel Roy Lindquist. Hier volgen in het kort de gegevens betreffende de luchtlandingen van deze twee regimenten die in de omgeving van Groesbeek landden. Verder landde in de omgeving ook het korpshoofdkwartier van Browning het hoofdkwartier van Jim Gavin het 376 Parachutisten -veldartillerie - Bataljon het 307 Airborne Engineer Bataljon/80 Airborne Luchtafweer - Bataljon en het 325e Glider - Infanterie - Regiment.  

  down

   Gegevens betreffende de luchtlandingen nabij Groesbeek

'Het korpshoofdkwartier van generaal Frederic Browning' 

De Britse opperbevelhebber, die de beide operaties Market en Garden zou coördineren en leiden, had voor zijn korpshoofdkwartier en landingsplaats uitgekozen bij Breedeweg tussen de Britse grondstrijdkrachten, die vanuit het zuiden zouden oprukken (de operatie Garden van Horrocks 30 e Legerkorps) en de Britse para's bij Arnhem. Radiocontact met zijn troepen bij Arnhem bleek de eerste dagen niet mogelijk. Brouwning landde op zondag 17 september kort na 14.00 uur met ruim 100 militairen tussen Breedeweg en Bruuk. Hij startte met een 35-tal zweefvliegtuigen - voornamelijk Horsa's en enkele Waco's  - en arriveerde met ongeveer 32 gliders op de vooraf bepaalde landingsplaats, niet ver van het Reichswald. Browning's staf-chef was brigade-generaal Gordon Walch. 

down

De 82 US Airborne Divisie 'All American' (A/A)

Brigade-generaal Jim Gavin, zijn hoofdkwartier en zijn hoofdkwartierbataljon - in totaal ongeveer 150 man  - landden om 13.06 uur nabij Knapheide - Klein Amerika (DN. N). In de bossen 'ongeveer één kilometer ten westen van Groesbeek', richtte Gavin een voorlopig hoofdkwartier in.

Het  505e Parachutisten - Infanterie - Regiment

Dit onderdeel landde onder kolonel Wiliam Ekman en met diens regimentsbataljon voornamelijk bij Knapheide en Klein Amerika te Groesbeek.  Vanaf 13.00 uur sprongen hier 2151 para's uit 126 Dakota's Het eerste bataljon (661 para's) landde onder majoor Talton W. Long om 13.00 uur. De A -compagnie en zijn B - compagnie onder Harold E. Miller moesten op woensdag de zware Duitse tegenaanvallen bij Riethorst en Mook opvangen. De C - compagnie stond onder kapitein Anthony Stephanic, een bekende bokskampioen, die op maandag 18 september sneuvelde bij de zuivering van de landingsterreinen. Het tweede bataljon (629 para's) stond onder luitenant - kolonel Benjamin Vandervoort en landde door een kleine fout bij de landingsmanoeuvres om 13.04 uur niet bij Knapheide, maar tussen de Kamp en de Heikant, ten noorden van Groesbeek. Dit bataljon veroverde dezelfde middag Groesbeek en ging dinsdag naar Nijmegen, waar het tot woensdagavond verbitterd streed om de zuidelijke oprit naar de Waalbrug. Het derde bataljon (652 para's) onder majoor J. Kaiser landde met diens bataljonscompagnie om 13.00 uur bij Knapheide/Klein Amerika.

down

Het 508 Parachutisten - Infanterie - Regiment

Dit onderdeel landde onder luitenant - kolonel Roy Lindquist vanaf 13.28 uur ten noordwesten van Groesbeek, nabij Voxhil, de klös en den Heuvel. 130 Dakota's voerden 1922 militairen aan (DZ. T). Het eerste bataljon (A - B en C - compagnies) onder luitenant - kolonel Shields Warren jr landde om 13.28. In de loop van de middag trok dit bataljon naar Nijmegen (De Ploeg); 's avonds ondernam het een vergeefse poging de verkeersbrug bij verrassing te nemen. Het tweede bataljon (D E en F compagnies) onder majoor Otho E. Holmes landde om 13.32 uur. Het derde bataljon (met de G H en I compagnies) onder luitenant - kolonel Louis G. Mendez jr landde om 13.36 uur.

Het 376 Parachutisten - Veldartillerie - Bataljon

In totaal ongeveer 540 para's sprongen om 13.40 uur bij Knapheide/Klein Amerika uit 48 Dakota's. Aan grote parachutes werden in stukken gedemonteerde houwitsers neergelaten. Tien van de twaalf houwitsers waren tegen de avond gereed om te vuren. Dit bataljon stond onder luitenant - kolonel Wilber Griffith, die bij het springen zijn enkel kneusde.

down

307 Airborne Engineer Bataljon/80 Airborne Luchtafweer - Bataljon

Verder landde bij Knapheide/Klein Amerika na 13.00 uur nog een drietal compagnies van het 307 Airborne Engineer Bataljon per parachute en  tenslotte acht stukken 57- millimeter luchtafweergeschut batterij A van het 80e Airborne Luchtafweer - Bataljon. De stukken luchtafweergeschut werden verdeeld over de diverse bataljons.

Het 325e Glider - Infanterie - Regiment

Op zondag 17 september landden ongeveer 46 van de 50 Waco - Gliders van dit regiment ten zuiden van Groesbeek; de meeste tussen knapheide en Klein Amerika  tegen 14.00 Op maandag 18 september landden ten noorden en ten zuiden van Groesbeek, op de landingszones LZ.T en LZ.N rond 14.30 uur, ongeveer 330 van de 454 uit Engeland vertrokken Waco-gliders.  Een 20-tal gliders landde te vroeg, bij Overasselt. Een 30-tal gliders landde te zuidelijk, bij Ven-Zelderheide; de militairen konden hun eenheid bij Groesbeek bereiken. Andere gliders kwamen ver op Duits grondgebied terecht, bij Louisendorf. Na enkele dagen strijd waren zij gedwongen zich over te geven. Alles bijeen arriveerden deze middag te Groesbeek bijna 2000 para's.

 

 Top