@ Auteursrechtelijk beschermd. Digitale bewerking Michel Janssen webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen         webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl 

Dagboek van dienstplichtig soldaat Martien Zilessen uit Groesbeek tijdens zijn verblijf in Nederlands - Indië in de periode 1947 -1950

De Thuiskomst van Martien Zilessen

thuiskomstmartin.jpg (113523 bytes)
Klik op de de bovenstaande prachtige foto van  de thuiskomst van Martien Zilessen op 23 maart 1950

 

Teken het Gastenboek

Inleiding

Martien Zilessen is geboren op de Ashorst nummer 10 te Groesbeek op 25-03-1926 en overleden in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen op 21-09-1988. Op deze pagina en de volgende pagina's ziet u het dagboek zoals Martien dit heeft geschreven tijdens zijn verblijf in Nederlands-Indië over de periode 1947-1950. Dit dagboek is wat Groesbeek betreft een uniek document. Martien was één van de vele dienstplichtige Groesbeekse militairen die dit toch wel gevaarlijk avontuur heeft mee mogen maken.Buiten de tiental oudstrijders van de Horst waren er ook nog 22 van de Breedeweg en ongeveer 70 van het dorp zelf. Ook deze oudstrijders mogen niet vergeten worden. Want ook hun deelname aan de politionele acties mag niet in de vergetelheid raken.Vermeldenswaard en zeker niet te vergeten in dit dagboek is dat Martien Zilessen ook "ontvanger is van de medaille orde en vrede 1947-1948-1949. Martien  zat bij het onderdeel (5-4-) 7 RI  (Regiment Infanterie-Grenadiers). Het legernummer van Martien luidde: 260325083. De meeste tijd heeft hij echter gediend in het Indonesische Palembang.

Informatie over Palembang

Palembang is de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra (Sumatra Selatan). Het is na Medan, de tweede grote stad van Sumatra en de zesde stad van Indonesië. Momenteel heeft de stad meer dan 1 miljoen inwoners. Palembang wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Musi, de langste rivier van Sumatra. Het noordelijk deel van de stad wordt Llir genoemd, de zuidelijke deel heet Ulu. De twee stadsdelen worden verbonden door de enorme Ampera brug, als herstelbetaling gebouwd door de Japanners op bevel van Soekarno in 1964. Den naam van Palembang komt van het woord "Limbang". wat "wassen van gouderts" betekent. Momenteel is de economie gebaseerd op steenkool, plantagebouw, olieraffinaderijen en kunstmest.  

Het nu volgend dagboek (wat wellicht ook gecensureerd was, origineel geschreven.) is afkomstig van Leo Zilessen de zoon van Martin Zilessen. Onder zijn toestemming mag ik dit voor publicatie online zetten. De Groesbekers die eveneens afreisden in gezelschap van Martien Zilessen waren: M. Weijers, T.A. Thijssen, H. Rijkken en korporaal W. Eikholt. 

De bronnen van de verkregen foto's in dit dagboek zijn afkomstig van: 

Mevr. de Bruin-Schreven over Cobus de Bruin. Gerrit Lamers (d'n baort). En tot slot beroepsmilitair Jan Loeffen.

Naar pagina 1